Путін отримав перший транш санкцій. Що далі

Якщо президент РФ наважиться на нові кроки, то Байден має чим відповісти

Путін отримав перший транш санкцій. Санкції поки що легкі. Вони б'ють швидше по его російського президента та його камарильї, ніж по економіці Росії. І дозволяють показати всередині країни, що Росія сильна, Путін ще сильніший і робить те, що хоче, незважаючи на загрозу санкцій.

Санкції дозволяють Путіну вибрати сценарій збереження обличчя, Захід показує йому, що він готовий на такий обмін, коли Путін просто визнає так звані ЛНР та ДНР і на цьому оголошує себе переможцем. Що в голові Путіна ми не знаємо. І якщо він піде далі, то у Байдена лежать на столі справжні санкції. Санкції, що б'ють по фінансах. Санкції щодо технологій. І, мабуть, персональні санкції. Ключове – фінанси та технології.

Санкції дозволяють Путіну вибрати сценарій збереження обличчя

А поки що маємо символічні санкції за символічний акт визнання.

Британія запровадила санкції проти п'яти російських банків. Але це невеликі банки, назва яких, мабуть, каже щось лише людям, які відмивають гроші в межах схем ФСБ.

Європа заборонила їздити на шопінг та інші насолоди сотням росіян. Зокрема пропагандистам. Дрібниця, але приємно.

США запровадили санкції проти держборгу. Але ці санкції стосуються лише внутрішніх паперів, ОФЗ, які перебувають у обігу з 1 березня 2022 року. Звичайно, це сигнал усім інвесторам, що й інші папери краще не чіпати, тому що може прийти і їхня черга, але поки Росія не має проблем з фінансами, і вони можуть витримати навіть повністю закриті зовнішні ринки. Хоча для російського корпоративного бізнесу вартість грошей тепер точно зросте. Також США ввели санкції проти одного із держбанків, але це Зовнішекономбанк (не Сберанк і не ВТБ) і його вплив на економіку мінімальний.

Німеччина заблокувала сертифікацію "Північного потоку-2". Це добре для України, але в плані Росії б'є тільки по его Путіна і, зважаючи на все, Медведєва, який раптово вийшов з анабіозу. Цього року такий теплий лютий, що Медведєв прокинувся вже зараз і встиг пригрозити Європі цінами на газ по $2 тис. Економічного ефекту на російську економіку це не має, бо не заважає постачати газ у достатніх обсягах, адже є вільні потужності, зокрема українська труба.

Тому Захід дотримується абсолютно раціональної стратегії. Санкції – механізм стримування. Вони мають лякати. Коли санкції запроваджено, вони вже нікого ні від чого зупинити не можуть. Ти повинен розуміти ціну за майбутні дії і тоді тобі може вистачити розуму ці дії не робити. Чи допоможе абсолютно раціональна стратегія з Путіним, ми дізнаємося вже найближчими днями.

Зараз найболючіші санкції для Росії від визнання ОРДЛО – це необхідність утримувати всіх тих терористів при владі там

А що зараз? А зараз найболючіші санкції для Росії від визнання ОРДЛО – це необхідність утримувати всіх тих терористів при владі там. Ось уже один із них озвучив цифру приблизно $200 млрд, які він хоче розпиляти в межах відновлення Донбасу від результатів власної діяльності. Це буде дуже дорого. Але Росія має заплатити цю ціну. Санкції є санкції.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі