Акції заводу "Більшовик" арештували. Інвестняня працює

Буде важко довести, що хтось завдав державі збитків

Державне бюро розслідувань арештувало 100% акцій заводу "Більшовик". Знову інвестиційна няня працює. Не жаліючи себе.

ДБР каже, що оцінка заводу перед приватизацією відбулася не відповідно до українського законодавства і це завдало збитків державі.

Проблема лише в тому, що згідно закону про приватизацію, ця оцінка не потрібна.

Закон каже, що "Велика приватизація" проводиться за допомогою радника і радник визначає стартову ціну аукціону. Все. Як він її визначає – неважливо. Може, ця ціна йому наснилася проти ночі. В результаті, оцінка, яку зробили, це просто внутрішня кухня радника, який хоче визначити ціну плюс-мінус близьку до ринкової.

Тому важко і судді буде довести, що хтось завдав державі збитків. Це неможливо в такому випадку.

Чому закон так каже? Бо неважлива стартова ціна, неважливо хто і як робить оцінку, коли є конкуренція. І тоді на прозорому аукціоні буде встановлена справжня ціна об'єкту продажу. Можна стартувати хоч з нуля, сам факт відкритості аукціону виведе ціну на справедливий рівень. А стартова ціна важлива була, коли у нас не було відкритої приватизації і обмеження були спрямовані на те, щоб не допустити на продаж зайвих. Зараз цих обмежень нема. Фонд держмайна допускає всіх.

Неважлива стартова ціна, неважливо хто і як робить оцінку, коли є конкуренція

А далі вже працює ринок. Конкуренція.

У даному випадку ринок не спрацював, бо не було справжньої конкуренції. І ДБР мало б запитати, чому ж це сталось. Чому ніхто не прийшов. Але на цьому етапі ДБР ризикувало б вийти на самого себе чи свого далекого родича чи близького друга. А це нецікаво.

Але ДБР збудилося з приводу того, що оцінку, яка була не потрібна, не так зробили.

При тому, що продавали завод, який оцінували не як завод, а як майбутній майдачник для будівництва. Насамперед житла. І оцінити це згідно українського законодавства як завод не мало сенсу. І саме законодавство не вимагає такої оцінки згідно законодавства про оцінку. Парадокс.

Чи має така справа перспективи у суді? Ні.

Чи скажуть усі наступні учасники приватизацій "та пішло воно все"? Мабуть, скажуть. Просто мало хто з потенційних інвесторів спить і мріє про спілкування із ДБР.

Чи покращить хтось із ДБР свої житлові умови? Можливо, так.

Але це вже зовсім інша історія. Яка жодним чином не допомагає українським платникам податків.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі