Далекий Схід і Сибір пустують. Але у Кремлі стурбовані Україною

Просто вдумаємося в ці цифри: на більшій частині території Росії живе всього 25 млн осіб зі 146 млн

"Тепер, коли Путін опублікував свої ідеї щодо нової угоди про європейську безпеку, дозвольте мені запропонувати деякі додаткові пункти до проєкту угоди. Росія погоджується вивести свої війська з України, повернути Крим Україні, припинити підтримку сепаратистських сил в Україні та відновити повний суверенітет цієї європейської країни", – написав у своєму мікроблозі відомий фахівець із пострадянського простору, колишній посол Сполучених Штатів у Москві та Києві Майкл Макфол.

У цьому іронічному зауваженні американського експерта насправді полягає суть проблем, що відбуваються на сході Європи. Російський президент Володимир Путін на колегії Міністерства оборони Російської Федерації заявив, що Росії більше "нікуди відступати". Але саме Макфол і вказує – є куди, – пише Віталій Портніков для "Крим.Реалії".

Росія виявилася першою з країн Європи, хто всупереч міжнародному праву та власній Конституції анексував частину території суміжної держави. Росія досі без жодних правових підстав – і, між іншим, не таячись – розміщує свої війська на фактично анексованих територіях Молдови та Грузії. І таємно на Донбасі.

Росія першою розпочала мілітаризацію пострадянського простору

Росія першою розпочала мілітаризацію пострадянського простору, ставши країною-ініціатором ОДКБ. Росія пропонує заборонити розширення НАТО на територію колишнього Радянського Союзу у своїх пропозиціях Сполученим Штатам та іншим державам-членам НАТО. Але не пропонує одночасно розпустити ОДКБ, організацію, яку Росія намагається перетворити на альтернативу НАТО на пострадянському просторі.

Причина нестабільності, гадаю, зовсім не в тому, що Сполучені Штати та Європейський Союз "просуваються" у напрямку України та інших колишніх радянських республік. Причина нестабільності, упевнений, у тому, що в Росії вважають державність цих республік тимчасовим явищем і намагаються обмежити як їхній власний суверенітет, так і не дати можливість іншим країнам розвивати відносини з ними, як із самостійними державами.

Саме це оголошується причиною нестабільності – те, що цивілізований світ ставиться до суверенних держав як суверенних держав, а Росія – ні. І так, певен, це політично небезпечно. Не можна через три десятиліття після краху СРСР жити мрією про швидке воскресіння загиблої імперії.

Не можна через три десятиліття після краху СРСР жити мрією про швидке воскресіння загиблої імперії

При цьому на території Далекосхідного федерального округу – а це 40% території Росії – проживає лише 8 млн осіб – 5,5% від населення всієї Росії. І кількість мешканців постійно зменшується. У сусідньому Сибірському федеральному окрузі з населенням, що також убуває, проживає 17 млн осіб – на території, яка становить 25% території всієї Росії. Ось просто вдумаємося в ці цифри: на більшій частині території Росії живе всього 25 млн осіб зі 146 млн. І замість того, щоб замислитися про цю очевидну диспропорцію, про розвиток Далекого Сходу і Сибіру, що пустують, у Кремлі стурбовані Україною та її прагненням до європейської та євроатлантичної інтеграції.

Втім, схоже, спустошити Крим набагато простіше, ніж населити Далекий Схід. З цим сперечатися я не буду.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі