Зеленський прийняв токсичну спадщину Порошенка. Тепер має головний біль

Україна має повернутися до "женевського формату" переговорів

У контексті нещодавніх переговорів США і Росії "про Україну за спиною України" варто згадати, що часто найадекватнішим, як і найлегітимнішим, насправді є "добре забуте старе" – першим міжнародним форматом переговорів щодо агресії Росії навесні 2014 року був будапештський, а далі будапештський+ (женевський).

Саме він дозволяє за участі України вести переговори агресора Росії з державами-гарантами США і Великою Британією (або Євросоюзом замість ВБ у женевському варіанті).

Саме ці формати злив новообраний президент Порошенко на догоду Путіну і Обамі у Нормандії 6 червня 2014 року, втративши можливість для українців сидіти за столом переговорів з росіянами і американцями.

Саме тоді Порошенко де-факто погодився суттєво зменшити відповідальність країн-гарантів США і Великої Британії, а також Євросоюзу за подальшу долю України.

Порошенко де-факто погодився суттєво зменшити відповідальність країн-гарантів США і Великої Британії, а також Євросоюзу за подальшу долю України

А далі у вересні 2014-го ще й допустив подальшу паралельну редукцію переговорів до рівня "Мінська" з по суті фіктивним ОБСЄ замість провідних країн Заходу, що призвело до остаточного глухого кута, зокрема невідповідних міжнародному праву і антиконституційних Мінських домовленостей.

Тож для реального політико-дипломатичного результату в інтересах України необхідне повернення до "Женеви" ("Будапешту+") за участі за столом переговорів США і ЄС, замість несумлінних і слабких брокерів – Франції та Німеччини або нікчемної ОБСЄ.

Це і мав би здійснити Зеленський ще у 2019 році, відмовившись від токсичної і антиконституційної спадщини Порошенка. І посилатися в діалозі з міжнародними партнерами на домінуючу вимогу українських громадян щодо дотримання Будапештського меморандуму та на дві відповідні постанови Верховної Ради від лютого і квітня 2014 року і зверення Верховної Ради до Конгресу США щодо безпекових гарантій від березня 2017-го.

Однак Зеленський і Ко, як справжні дилетанти, вирішили успадкувати токсичну спадщину Порошенка як свою.

Тепер і мають головний біль переговорів США і Росії "про Україну за спиною України"!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі