Дефіцит міді може викликати анемію. У яких продуктах шукати мінерал

Наш організм її сам не виробляє

Мінерали і вітаміни не мають енергетичної цінності, такої як білки, жири і вуглеводи, проте їх нестача або надлишок порушує нормальний перебіг багатьох біохімічних процесів. Наш організм мінерали сам не виробляє, тому забезпечити його ними можна тільки за допомогою їжі.

Одним з таких життєво важливих мікроелементів є мідь. Незважаючи на те, що наша потреба в міді невелика, в середньому близько 2 мг, вона виконує дуже важливі функції в організмі:

- входить до складу ферментів, що регулюють енергетичний обмін;

- бере участь в процесі дихання тканин;

- здійснює важливу роль у синтезі колагену й еластину, тобто формує сполучну й кісткову тканини;

- сприяє утворенню гемоглобіну, тому її нестача, так само як і заліза, може привести до анемії;

- покращує роботу імунної системи;

Покращує роботу імунної системи

- необхідна для нормального функціонування нервової системи — у складі мієлінових оболонок нервів є мідь, благотворно впливає на роботу мозку — покращує концентрацію та пам'ять;

- впливає на функціонування залоз внутрішньої секреції. Сприяє підвищенню активності інсуліну і більш повної утилізації вуглеводів. Вміст міді знижується при цукровому діабеті, тому тут вона вкрай необхідна;

- має вплив на пігментацію волосся, шкіри та очей — входить до складу пігменту меланіну;

- володіє протизапальними та антисептичними властивостями.

Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини, часткове облисіння або остеопороз. Дефіцит міді може викликати анемію — зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, появу шкірних змін, втрату апетиту і, відповідно, зниження ваги.

Однак існують захворювання, при яких мідь накопичується в організмі в надлишку, тоді виникає необхідність навпаки обмежити споживання цього мікроелемента в харчуванні. Це генетично обумовлена хвороба Вільсона, яка призводить до надмірного відкладення міді — в основному в печінці, мозку, кістках, нирках і очному яблуці.

У яких продуктах ми знайдемо мідь? На щастя, вона входить до складу багатьох продуктів, які ми їмо щодня: цільнозернового хлібу, вівсяної і гречаної круп, бобових, насіння та горіхів. Є вона і в грибах, какао, зелені, сухофруктах, броколі, кольрабі, картоплі, редисці, буряку, спаржі, томатах, гарбузі, морській капусті і багатьох інших продуктах.

Найбільше міді в продуктах тваринного походження, з яких вона найкраще засвоюється

Але найбільше міді в продуктах тваринного походження, з яких вона найкраще засвоюється. Ось чому одна порція печінки може забезпечити до 200 відсотків щоденної потреби в цьому елементі! Багаті міддю також лосось, креветки, устриці. Найкраще комбінувати продукти тваринного і рослинного походження і підтримувати баланс між ними.

Як бачите, мідь міститься в багатьох продуктах, які ми регулярно можемо використовувати в раціоні, та забезпечувати таким чином надходження цього незамінного мінералу в необхідній кількості.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі