Гормон щастя: як підвищити рівень серотоніну

Стежте за своїм харчуванням і фізичною активністю

Правильне харчування — базовий аспект для здоров'я і краси. Але без таких складових як сон, фізична активність, відпочинок і прогулянки на свіжому повітрі, не буде по-справжньому вражаючих і стійких результатів. Наш спосіб життя в цілому відіграє ключову роль у підтримці нашого здоров'я.

Важливо, що і фізичне, і психічне здоров'я безпосередньо пов'язане з функціонуванням осі кишечник — мікробіота — мозок. Про кишечник часто говорять як про "другий мозок". Зв'язок між ним і головним мозком науково доведений і має складний механізм взаємодії. У цьому ланцюзі ключову роль відіграє кишкова мікробіота.

Мікроорганізми, що населяють наш кишечник беруть участь в:

- виробництві вітамінів;

- синтезі гормонів та регулюванні їх метаболізму;

- утворенні нейромедіаторів (нейротрансмітерів, посередників), що відповідають за роботу мозку.

Нейротрансмітери — це хімічні речовини, які беруть участь у передачі інформації між клітинами нервової системи (нейронами), м'язами та залозами. Один з найбільш важливих нейротрансмітерів — гормон серотонін, від 60% до 90% якого продукується в шлунково-кишковому тракті. Саме його часто називають "гормоном щастя". Дійсно, коли концентрація серотоніну в організмі в нормі, то наше самопочуття і настрій хороші, ми радісні та врівноважені. У свою чергу, його дефіцит може бути пов'язаний з порушеннями сну, апетиту, психічного стану.

Зниження рівня серотоніну може сприяти розвитку депресії

Цей гормон бере участь в утворенні гормону сну — мелатоніну. Тому у людей з низьким рівнем серотоніну часто зустрічаються проблеми зі сном, які ще більше погіршують самопочуття. Зниження рівня серотоніну може сприяти розвитку депресії.

Що дозволяє підвищити рівень серотоніну?

- фізична активність, особливо аеробне навантаження: біг, плавання, їзда на велосипеді.

- адекватне споживання продуктів багатих білком (риба, яйця, бобові, яловичина, молочні продукти, тверді сорти сирів), клітковиною (овочі, фрукти, злакові і бобові) та жирами (рослинні масла, горіхи, насіння).

- сон 6−8 годин на добу, відпочинок, вміння справлятися зі стресами. Давайте своєму організму можливість відновити сили. Коли мозок і тіло відпочине, то ваша ефективність виросте в рази.

- перебування на сонці. Для вироблення серотоніну потрібен ультрафіолет. Брак сонячного світла в зимову пору року часто призводить до поширеної сезонної депресії.

Для вироблення серотоніну потрібен ультрафіолет

І ще дуже важливо — для підтримки нормального рівня серотоніну піклуйтеся про стан мікробіоти кишечника. Адже бактерії товстої кишки вносять свій істотний внесок в секрецію серотоніну кишечником.

Стежте за своїм харчуванням та фізичною активністю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі