Виборці Зеленського відвертаються від свого кумира. Шукають "справжнього слугу"

Політики розучилися працювати із суспільством

Угорські соціологи констатують приголомшливі зміни у настроях виборців країни, якою ось уже багато років поспіль керує Віктор Орбан — правий популіст, євроскептик (і при цьому клієнт європейських фондів) та гарний приятель Володимира Путіна. Об'єднана угорська опозиція — знову ж таки, вперше за багато десятиліть — випередила в опитуваннях правлячу партію ФІДЕС. І тепер Орбан аж ніяк не може бути впевнений, що на майбутніх парламентських виборах в Угорщині він обов'язково переможе.

При цьому всі спостерігачі хвалять угорських опозиціонерів за мудрість. Вони мали стільки вдалих кандидатів на посаду прем'єра! До другого туру праймеріз опозиції увійшли депутат Європейського парламенту Клара Добрев, дружина колишнього прем'єра країни та лідера Демократичної коаліції Ференца Дюрчаня, і мер Будапешта, один із найпопулярніших політиків країни Гергей Корачонь. Але напередодні голосування Корачонь — раз! — і знімає свою кандидатуру на користь аутсайдера, мало кому відомого мера невеликого містечка Годмезевашаргей Петера Маркі-Зая. Маркі-Зай виграє у Клари Добрев, а та обіцяє його підтримати. І вже Маркі-Зай очолює похід опозиції проти вічної влади Орбана.

Але чому саме він? Навіщо меру Будапешта було робити такий дивний трюк? Чому учасники опозиційних праймеріз віддали свої голоси Маркі-Заю, який у першому турі виборів вдвічі відставав від своєї майбутньої конкурентки? А тому, що він більше за всіх інших кандидатів від опозиції схожий на Віктора Орбана.

Виходить, що опозиція готова боротися з прем'єром Орбаном, але "колективного Орбана" – угорського виборця – їй не здолати

Багатодітний сім'янин, консерватор, колишній прихильник партії ФІДЕС. Так, звичайно, зараз набагато сучасніший і просунутіший, ніж Орбан. І поборник демократії — Орбан теж був таким сучасним та просунутим, доки до влади не прийшов. Виходить, що опозиція готова боротися з прем'єром Орбаном, але "колективного Орбана" – угорського виборця – їй не здолати. До цього виборця можна лише пристосуватися, запропонувавши йому "модернізованого", гарного Орбана на посаді прем'єра. Але "колективний Орбан" залишиться при владі в Угорщині у будь-якому разі.

І так аж ніяк не лише в Угорщині. На тлі значного падіння рейтингу президента-популіста Володимира Зеленського, який зіткнувся з викриттям своїх офшорних схем та економічними проблемами країни, в Україні, як на дріжджах, зростає рейтинг ексголови Верховної Ради Дмитра Разумкова, якого вигнали з посади. До обрання на посаду голови парламенту він працював головою президентської партії "Слуга народу" і був головним політтехнологом Зеленського у скандальній виборчій кампанії 2019 року.

Разумков позиціонує себе як "справжній "слуга", який залишився вірним цінностям цього політичного проєкту. Що це за цінності, знає, напевно, лише один колишній спікер

Разумков позиціонує себе як "справжній "слуга", який залишився вірним цінностям цього політичного проєкту. Що це за цінності, знає, напевно, лише один колишній спікер, який намагався наповнювати проєкт хоч якимось виразним змістом. Але факт є фактом: виборець Зеленського відвертається від свого недавнього кумира, але залишається "колективним Зеленським" і намагається відшукати в політичній пропозиції "справжнього" "слугу", без офшорів та друзів на посадах. А професійні політики спостерігають за цим новим божевіллям, сподіваючись, що посилення позицій Разумкова, принаймні, розпорошить голоси популістськи орієнтованих виборців.

Виходить, що політики розучилися працювати із суспільством — угорським, українським, яким завгодно — і можуть лише пропонувати йому у звичній обгортці щось менш токсичне, важливо лише щоб виборець не помітив підміни.

Але саме ця відсутність мужності дозволяє кожній підміні набридлого дракона, як у старій казці, незабаром перетворюватися на його подобу.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі