Скіфське золото повертається в Україну. Окупанти лютують

Про що говорить рішення суду в Амстердамі

Рішення нідерландського суду повернути "скіфське золото" в Україну багато хто сприймає як сенсацію — а я як закономірність. Сенсацією стало б, якби судовий процес в одній із країн цивілізованого світу завершився б рішенням повернути експонати, які були відправлені на виставку з території України, під контроль держави, яка окупувала частину цієї території.

Міжнародне право так не працює. Питання зовсім не в тому, в якому музеї на момент відправки експонатів знаходилася відома колекція. Ні, питання у тому, якій саме країні вона належала. Те, що зараз музей, у якому перебували експонати, перебуває під окупацією разом із усім Кримом, — це, звичайно ж, проблема. Але ця проблема вирішується не поверненням експонатів. Ця проблема вирішується поверненням контролю України над Кримом, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Ця проблема вирішується поверненням контролю України над Кримом

І в Росії, гадаю, це чудово розуміють. Тому російські пропагандисти з моменту оприлюднення рішення суду в Нідерландах намагаються принизити важливість перемоги України. Тому насамперед говорять не про цю перемогу, а про чергову апеляцію — хоча, певен, серйозних шансів змінити вердикт у Верховному Суді Королівства Нідерланди російська сторона не має.

І акцент переноситься з експонатів на Крим. Голова російської адміністрації Криму Сергій Аксьонов назвав рішення нідерландського суду "рейдерським захопленням" і вирішив відповісти українському президенту Володимиру Зеленському, який пообіцяв, що так само, як "скіфське золото", буде повернуто і сам Крим.

Але в заяві Аксьонова є логічна нестиковка. "Рейдерське захоплення" — це не про "скіфське золото", це про Крим. Окупацію і наступну анексію півострова можна порівняти з рейдерським захопленням. Сам Аксьонов був обраний головою Ради Міністрів АРК за поданням Віктора Януковича, який на момент підписання цього документа вже не був чинним президентом України. Депутати кримського парламенту голосували і за призначення Аксьонова, і за інші доленосні рішення під дулами автоматів російських військових, які захопили будівлю Верховної Ради АРК. Досі не можна з'ясувати навіть, чи був кворум при ухваленні всіх цих рішень, чи вони були банально сфальсифіковані — як і результати так званого кримського "референдуму", на який традиційно посилається Аксьонов.

"Рейдерське захоплення" — це не про "скіфське золото", це про Крим

І так, саме так виглядає рейдерське захоплення — посилають озброєних людей, захоплюють кампанію, змушують її керівників під загрозою застосування сили підписувати документи з потрібними загарбниками рішеннями. Тож дуже доречна паралель. Для Криму.

А у випадку зі "скіфським золотом" був банальний судовий процес, який завершився торжеством справедливості. І це не новина, пане Аксьонов. Це даність.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі