ФСБ діє в Криму за старими схемами. Це поганий знак

Залишається тільки гадати, чим продовжить Кремль ‒ репресіями чи війною

Заява Федеральної служби безпеки Росії, в якій Головне управління розвідки Міністерства оборони України та Меджліс кримськотатарського народу звинувачуються в організації диверсії, що нібито сталася на газогоні в анексованому Криму 23 серпня ‒ дуже поганий знак.

Знак, що прояснює, навіщо росіянам знадобилося затримувати першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та інших активістів. І допомагає зрозуміти, якими можуть бути подальші дії Кремля, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Звинувачення в "диверсії" заради виправдання власних агресивних дій ‒ давній прийом авторитарних режимів. Напад Радянського Союзу на Фінляндію стався після того, як радянське керівництво звинуватило Гельсінкі в обстрілі позицій Червоної армії ‒ так званий Майнільський інцидент.

Звинувачення в "диверсії" заради виправдання власних агресивних дій ‒ давній прийом авторитарних режимів

У "Правді" писали про "нахабну провокацію фінської вояччини" й вимагали "дати відсіч знахабнілим грабіжникам" та "відповісти потрійним ударом". А потім з'ясується, що ніякого обстрілу з фінської сторони не було, а була радянська провокація.

Друга світова війна почалася після того, як гітлерівська Німеччина інсценувала "напад" Польщі на німецьку радіостанцію в місті Гляйвіц (Глівіце) ‒ насправді нападали переодягнені в польську військову форму есесівці. А незабаром Гітлер вже розповідав у рейхстазі про польський напад. Звинувачення ФСБ, впевнений, ‒ з цього ж ряду.

Ми не знаємо тільки, чи виконують чекісти директиву з Кремля, чи, навпаки, підштовхують Кремль до рішучих дій проти України ‒ такого роду інструменти часто використовувала Луб'янка під час воєн на Кавказі.

Ймовірно, Москва тепер може виправдовувати будь-які свої агресивні дії, наприклад, у Херсонській області "боротьбою з диверсантами"

Ймовірно, Москва тепер може виправдовувати будь-які свої агресивні дії, наприклад, у Херсонській області "боротьбою з диверсантами" та прагненням убезпечити Крим.

Припускаю, що в майбутньому можна буде говорити й про неможливість продовження газового транзиту через Україну ‒ який транзит, якщо українці самі "підривають газогони"? Ну і, звичайно, придуманою диверсією можна буде виправдати остаточний погром Меджлісу на території Криму й нові репресії проти кримськотатарських активістів ‒ тому що це ніякі не активісти, а "екстремісти".

Залишається тільки гадати, чим продовжить Кремль ‒ репресіями чи війною.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі