Росія пішла на відверте порушення міжнародного права

Правила – одні, що б там не вигадував Сергій Лавров

У новій статті, яку опублікували одночасно журнал "Россия в глобальной политике" і видання "Коммерсантъ", міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров намагається закликати цивілізований світ поважати правила авторитаризму і "не заважати" російському режиму встановлювати ці правила не тільки у своїй країні, а й у сусідніх державах. Але, як це часто буває з пропагандистами авторитарних режимів, Сергій Лавров сам суперечить власній логіці, коли заплутується в історичних прикладах, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Зрозуміло, глава російського зовнішньополітичного відомства не міг обійтися без Криму. "Коли ж принцип самовизначення суперечить геополітичним інтересам Заходу, як у випадку вільного волевиявлення жителів Криму на користь єдиної долі з Росією, про нього забувають і гнівно засуджують вільний вибір людей, карають їх санкціями", - вказує Лавров. Ну а що ж на іншій чаші терезів, що має довести "подвійні стандарти" Заходу? "Коли вигідно – абсолютним "правилом" визнається право народів на самовизначення. У цьому переліку - Мальвіни за 12 тисяч км від Великої Британії..."

На російських географічних картах Мальвін теж немає. А є Фолклендські острови - заморська територія Великої Британії

Давайте просто зупинимося на цих самих Мальвінах. Тим більше, що більшість читачів навряд чи знайде їх на географічних картах. Причому не тільки більшість читачів в Україні, а й більшість співвітчизників Сергія Лаврова. Тому що на російських географічних картах Мальвін теж немає. А є Фолклендські острови - заморська територія Великої Британії. Мальвінськими островами Фолкленди називають в Аргентині, ця країна висуває свої претензії на Фолкленди - приблизно так, як Росія обґрунтовує свої права на Кримський півострів. Але з точки зору міжнародного права Фолкленди - це британська, а не аргентинська територія. Так само, як з точки зору міжнародного права Крим - це територія України, а не Росії.

1982 року авторитарний режим Аргентини, який цілком можна порівняти з авторитарним режимом Росії, вирішив, що "Мальвіни наші", і окупував цю територію - приблизно так, як 2014-го Росія окупувала Крим. І я не сумніваюся, що якби аргентинська хунта утвердилася на Фолклендах, вона б провела референдум про приєднання території до Аргентини, а незгодних вигнала б або винищила - в цьому у тодішніх правителів Аргентини був багатий досвід.

Авторитарний режим Аргентини, який цілком можна порівняти з авторитарним режимом Росії, вирішив, що "Мальвіни наші", і окупував цю територію - приблизно так, як 2014-го Росія окупувала Крим

Однак тодішня глава уряду Сполученого Королівства Маргарет Тетчер вирішила не здаватися і направила до берегів Фолклендських островів військово-морські сили Великої Британії. І британцям вдалося відстояти свій суверенітет. А аргентинські правителі відправилися туди, куди вони і повинні були відправитися - в тюремні камери. Тодішнього президента країни Леопольдо Галтьєрі не просто посадили у в'язницю на декілька років. Його виключили зі списку президентів країни, як і інших авторитарних правителів в погонах. І, до речі, найважливіший урок з фолклендської авантюри аргентинці винесли. Після падіння диктатури в країні більше ніколи не було переворотів і авторитаризму. Аргентина тепер не Росія.

Так що в історії з Кримом Росія Путіна грала зовсім не роль Великої Британії. Вона, впевнений, грала роль Аргентини часів хунти - знайоме Путіну і Лаврову слово, так? Просто Аргентина зіткнулася з однією з найсильніших у військовому плані країн світу. А Росія напала на слабшу країну в момент дестабілізації ситуації. Або, може бути, на момент нападу на Крим президент-втікач України Віктор Янукович був не в Росії? Я щось плутаю?

В історії з Кримом Росія Путіна грала зовсім не роль Великої Британії. Вона грала роль Аргентини часів хунти

Тому правила насправді - вони одні, що б там не вигадував Сергій Лавров. І Аргентина часів військової хунти, і Росія часів Путіна пішли на відверте порушення міжнародного права. Просто у випадку з Аргентиною порушника вдалося зупинити, а у випадку з Росією - ні. І окупована українська територія залишається під російським контролем. Упевнений - поки що.

Але ніяких "подвійних стандартів Заходу" в усьому цьому не спостерігається, як бачимо. Стандарт один - міжнародне право потрібно поважати. Навіть Сергію Лаврову.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі