Ревінь містить багато цінних вітамінів. Проте корисний не для всіх

Важливо для їжі вибирати тільки молоді черешки

Все більше розширюється список свіжої весняної зелені і овочів на нашому столі. До продуктів, які додають весняний колір стравам і підвищують їх харчову цінність, зараховують ревінь. Якраз починається його сезон.

Ревінь - це овоч, але через те, що він має кисло-солодкого смак його часто використовують в десертах та солодких хлібобулочних виробах. Їстівною частиною рослини є соковиті і м'ясисті черешки листя, які можуть мати різне забарвлення. Сорти з зеленими черешками кислуваті на смак, ревінь з рожевими і червоними черешками менш кислий.

У чому цінність ревеню? Як і інші овочі, він багатий клітковиною і пектином. У 100 г черешків міститься 14% добової норми пектину і 12,8% клітковини. У черешках знаходиться невелика кількість крохмалю (в 100 г - 0,22 г) і сахарози (0,1 г). У ревені високий вміст вітаміну К, що регулює згортання крові - до 25% добової потреби, та невелика кількість вітаміну С (десята частина добової норми в 100 г). Серед мінералів найбільше солей кальцію, калію, марганцю і хрому.

У ревені високий вміст вітаміну К, що регулює згортання крові

Кислий смак ревеню дає велика кількість органічних кислот - яблучної, лимонної і щавлевої. У молодих черешках переважають яблучна і лимонна кислоти, а в старих вміст їх падає, зате накопичується багато щавлевої кислоти. В результаті черешки стають грубими, твердими і малопридатними для їжі.

Ревінь - рослина смачна і корисна, проте у нього є протипоказання і побічні ефекти. Вживати більш "дорослі", тверді черешки ревеню небезпечно через високий вміст в них щавлевої кислоти. Вона, потрапляючи в організм людини, зв'язується з кальцієм і утворює оксалати. Ці солі можуть організуватися в кристали, відомі як ниркові оксалатні камені. Тому слід уникати вживання ревеню при сечокам'яній хворобі, подагрі, ревматоїдному артриті, холециститі, не слід вживати його вагітним.

Вживати більш "дорослі", тверді черешки ревеню небезпечно через високий вміст в них щавлевої кислоти

Щоб не перевищити допустимий рівень щавлевої кислоти, яка надходить з їжею, можна вживати невелику кількість - до 100 г молодих черешків. Цікаво, що такі обмеження є і для зеленого щавлю. Ним об'їдатися теж не варто - щавлю можна до 50−60 г на день. Крім того, і ревінь, і щавель не повинні входити в наш раціон щодня.

Для їжі важливо вибирати тільки молоді черешки. Листя неїстівні, їх не використовують в їжу — щавлевої кислоти там в кілька разів більше, ніж в черешках. Крім того в листі багато природного глікозиду антрахінону, який дає червоний колір рослині і може викликати небажані кишкові спазми.

Ревінь краще їсти свіжим. Його можна зберігати в холодильнику в запечатаних пакетах, попередньо обірвавши листя і обрізавши кінці. Черешки також заморожують. Шкірку знімають перед приготуванням.

Ревінь часто використовують як начинку в солодких пирогах, роблять з нього варення, цукати, джем. Кориця, імбир, полуниця, яблука та інші фрукти добре поєднуються з ревенем і дозволяють зменшити кількість цукру, що додається в страви. Роблять з нього й освіжаючі напої, компот, кисіль, додають в соуси. Разом з іншими овочами ревінь можна використовувати як гарнір до м'яса, риби і птиці.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі