Українцям треба дозволити мати легальну зброю вдома

Гібридна війна в будь-який момент може набрати іншої форми. Тоді це стане одним із елементів оборони держави

75 відсотків громадян України виступають проти легалізації зброї, згідно з опитуванням групи "Рейтинг", оприлюдненого на початку лютого. При цьому 65 процентів вважають себе достатньо відповідальними, щоб після навчання та іспитів мати у власності короткоствольну зброю для самозахисту, кажуть соціологи компанії Info Sapiens.

Не впевнений, чи насправді більшість українці проти. У соціології багато залежить від групи респондентів і формулювання. Дискусії в соцмережах явно не виглядають, як переважання противників короткоствольної зброї. У моєму колі спілкування противників і прибічників приблизно порівну.

Я не розумію логіку людей, які проти володіння зброєю. Після бандитських 1990-х стало зрозуміло, що люди криміналу завжди мають можливість дістати зброю і використовувати її. А обмеження стосуються лише законослухняних громадян. Ми ніколи не чули, що злочинне угруповання не змогло собі дістати зброю. Тобто, ми себе залишаємо беззахисними, знаючи, що бандити зброю мають завжди.

Спротив легалізації пов'язаний з демонізацією зброї у медіа. Змінити суспільну думку можна через дискусії в ЗМІ. Хай прихильники і противники публічно висловлюють свої аргументи у рівну кількість часу. Тоді люди зможуть зробити усвідомлений вибір.

Країна насичена нелегальною зброєю. Якби була можливість її легалізувати, то 9 із 10 на це пішли б

Війна триває вже сім років. За найскромнішими підрахунками, 50-100 тисяч стволів гуляють на вільному ринку. Але цифра пів мільйона виглядає більш реалістично. Країна насичена нелегальною зброєю. Якби була можливість її легалізувати, то 9 із 10 на це пішли б. У ветеранському середовищі ті, хто лишився б "нелегалом", стали б маргінальною меншістю, яку б ніхто особливо і не захищав. А зараз порушено купу справ про незаконне зберігання зброї. Це викликає шалений опір і жорстку реакцію всього ветеранського середовища. Бо практично у кожного десь щось є. Це - психологія війни.

Гібридна війна в будь-який момент може набрати іншої форми. Наявність у людей легальної зброї вдома – це один із елементів оборони держави.

Євген Дикий, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі