Перемога Санду – лише перший крок до змін у Молдові. Путін боротиметься за владу

Потрібна зміна розстановки сил у парламенті

Чинний президент Республіки Молдова Ігор Додон заявив, що визнає перемогу Маї Санду на виборах глави держави тільки після того, як цю перемогу буде підтверджено судом.

Додон привітав Санду з "попередньою перемогою", звинуватив у порушеннях і пообіцяв захищати голоси своїх прихильників "всіма законними методами". Але особливого значення ці його заяви не мають, тому що Маю Санду вже привітав президент Росії Володимир Путін, - пише Віталій Портников для Еspreso.tv.

А це означає, що після поразки Додона Путін буде робити ставку не на дестабілізацію ситуації після президентських виборів - у Москви на це просто немає ресурсів, революції зазвичай влаштовують народи, а не кремлівська агентура - а на консолідацію влади у руках своїх прихильників в парламенті. Про що і говорить Додон - "у нас є чинний президент, сильний уряд, стабільна фракція в парламенті". За Конституцією Молдови президент здійснює насамперед представницькі функції, не випадково поки фактичним лідером країни був олігарх Влад Плахотнюк, Додона просто ігнорували. І зараз проросійські сили можуть спробувати провернути той же номер з Маєю Санду.

За Конституцією Молдови президент здійснює насамперед представницькі функції, не випадково поки фактичним лідером країни був олігарх Влад Плахотнюк, Додона просто ігнорували

Тому перемога колишнього прем'єра на президентських виборах - це лише перший крок до змін в країні. Якщо вдасться домогтися зміни розстановки сил у парламенті, а потім і перемоги проєвропейських сил на нових парламентських виборах, значить можна буде говорити про реальні зміни. Якщо ж Майя Санду виявиться заручницею проросійських сил, які будуть продовжувати правити країною, а відповідальність за невдачі покладати на нового президента, то молдаван швидко переконають в тому, що європейські орієнтири нічого не значать і "всі вони однакові".

Українці все це вже проходили.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі