Кремль хотів покарати Україну. А вийшло навпаки

Як втекти з Титаніка

Два тижні тому Володимир Путін пообіцяв зняти санкції з трьох українських підприємств. Заява прозвучала під час зустрічі російського президента з главою партії ОПЗЖ Віктором Медведчуком. І в цій новині немає нічого хорошого для України.

Тому що взаємні санкції Києва і Москви тільки виглядають як економіка. Насправді ж це завжди була історія про політику. Санкційні обмеження останні п'ять років виштовхували Україну з російської зони впливу. І як тільки в Кремлі зрозуміють наслідки своїх дій - ми побачимо атракціон небаченої щедрості, - пише Павло Казарін для "Крим.Реалії".

Після початку війни Москва вважала, що санкції - це найкращий спосіб покарати примхливу сусідку. У Кремлі вважали, що позбавляють Україну ресурсів. Збільшують безробіття. Продукують невдоволення. Але при цьому взаємні санкції знищували той простір загального, що прив'язував Україну до Росії куди сильніше, ніж будь-які політичні заяви.

Російський ринок завжди був зброєю в руках Москви. Доступ на нього видавали в обмін на політичні поступки. А будь-яке прагнення сусідніх країн до незалежності тягло за собою торговельні заборони і шантаж.

Газові війни, санітарні причіпки до українських сирів, переговори на вищому рівні про умови поставок товарів - усе це зовсім недавно було змістом українським новинних стрічок. Ми почали забувати про це лише наприкінці 2015-го - коли Кремль вирішив закрити свій ринок для України.

Чим більше країна залежить від Росії, тим менша можливість для її маневру

Чим більше країна залежить від Росії, тим менша можливість для її маневру. Ми бачимо це на прикладі Білорусі, вся стабільність якої залежить від лояльності Москви. Олександр Лукашенко настільки щільно вплів національну економіку в російську систему, що тепер лідери вуличного протесту навіть не наважуються говорити вголос про статус окупованого українського Криму. Тому що Москві під силу відразу перетворити білоруську стабільність в руїни.

Взаємне переплетення пострадянських економік робило всіх сусідів Москви заручниками ситуації. Будь-яка криза в Росії оберталася скороченням робочих місць і падінням попиту на імпортні товари. В результаті, кожна сусідня країна була приречена залежати від російської кон'юнктури. Ефект доміно приводив до рикошету, який відчували на собі всі. П'ять років тому винятком стала Україна. І навіть не по своїй волі - її почав виштовхувати з цього пулу взаємозалежних країн сам Кремль.

Причому, якби не Росія - навряд чи б українські еліти самостійно зважилися б міняти структуру і географію товарообігу. Інерція довоєнного існування була надто вже велика. Цілком можливо, що навіть після анексії Криму ми б спостерігали за тим, як головним ринком збуту для українських товарів залишається економіка країни-агресора. А переговори, компроміси і домовленості супроводжували б цей процес - зшиваючи політичними швами ті рани, які завдало вторгнення до Криму і на Донбас.

Москва почала виштовхувати українські еліти із зони комфорту. Вони змушені були змінюватися, щоб не втратити все

Але Москва сама обрала альтернативну тактику. І почала виштовхувати українські еліти із зони комфорту. Вони змушені були змінюватися, щоб не втратити все. І, в результаті, українська економіка зі скреготом почала трансформуватися - у міру того, як Кремль рубав канати, які прив'язували український ринок до російського. А слідом за цим багато українських бізнес-кланів, які зацікавлені перш за все в російському ринку, змушені були змінювати географію своїх інтересів і поглядати на Захід.

Політика - найбільш концентроване вираження економіки. Москва приручала колишні радянські республіки не цінностями, а грошима. З цих грошей виростав весь той голем політичної корупції, який змушував сусідів десятиліттями йти в фарватері колишньої метрополії. Кремль сам виштовхнув України з цього порочного кола - і прирік на всі ті реформи, які Київ змушений був проводити під тиском Заходу. Так, багато з цих змін виявилися половинчастими, але якби не прагнення Москви покарати Київ - навіть цих скромних трансформацій могло б не статися.

Доти, поки Москва продовжує карати Київ, Україна не має іншого варіанту, окрім як йти на Захід

Цілком можливо, що нинішня показова миролюбність Кремля була лише передвиборчим пасом для Віктора Медведчука. Щоб показати його виборцям, хто в Україні може домовитися з російським керівництвом. І буде дуже непогано, якщо цим все і обмежиться. Доти, поки Москва продовжує карати Київ, Україна не має іншого варіанту, окрім як йти на Захід. А будь-яка поява альтернативи створить для українських еліт простір із великими спокусами.

Часом короткозора мстивість здатна творити дива, чи не так?

Copyright © 2020 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі