Україна на порозі газової війни

Треба дотиснути Газпром

Данія дала дозвіл на будівництво "Північного потоку-2".

Неприємно. Але несмертельно. Насправді Данія виконала свою роль. Як і 300 спартанців у Фермопілах, данці мали не перемогти ворога, а затримати його. Вони його і затримали. Далі пора Україні. Росіяни так чи інакше добудували б свій "Північний потік-2". Просто без дозволу Данії вони будували б його в обхід неї.

Ключове, що сталося - в результаті затримки росіяни не встигнуть побудувати "Північний потік-2" до кінця року. А значить 1 січня 2020-го їм буде потрібна українська труба. А значить їм необхідно легалізувати транзит через територію України. Для виконання своїх зобов'язань перед європейськими постачальниками. І тепер, завдяки зусиллям маленької, але гордої Данії, Україна має перевагу на переговорах із Газпромом. Які той самий Газпром активно саботує.

Завдяки зусиллям маленької, але гордої Данії, Україна має перевагу на переговорах із Газпромом

Яка позиція Газпрому? Газпрому потрібен короткий, бажано річний контракт. Щоб потім позбавити Україну доходів від транзиту, пустивши основний потік газу в обхід.

Яка позиція України? Україні потрібен довгостроковий контракт, який би гарантував дохід від транзиту на найближчі 10 років. Тому що втрачати кілька мільярдів доларів на рік неприємно.

Газпром намагатиметься схилити Україну до короткого контракту. Більш того, Газпром хоче, щоб Нафтогаз, Україна, пробачили йому майже 3 млрд доларів, які він винен за рішенням Стокгольмського арбітражу. Але це його забаганки. Поки в України сильна позиція, в тому числі завдяки Данії, ми повинні відстоювати свої національні інтереси. І поки Нафтогаз їм чітко слідує. Навіть під тиском європейців, які просто хочуть вирішити проблему і не отримати на новий рік газову війну. Поки що, Нафтогаз зробив все, що від нього залежить. Зокрема максимально заповнив сховища, щоб бути готовим до шантажу Газпрому 1 січня. Є ще питання анбандлінгу (реструктуризація Нафтогазу). Але це вже питання і до парламенту, і до президента. І по ідеї тут не повинно бути проблем. Газпром намагається використовувати не завершеність процесу анбандлінгу для затягування переговорів, але не більше того.

Нафтогаз зробив все, що від нього залежить

Що буде далі? Швидше за все буде газова війна. Це факт. І навіть на порозі газової війни, ключове зараз - утримувати позицію. І пам'ятати, що саме в України сильна позиція. Це Газпрому насамперед потрібно виконувати свої зобов'язання. І навіть якщо Росія прикрутить газ 1 січня, це теж буде згідно з планом. Тому що з Росією по-іншому не можна. І 2 січня не можна буде кричати про зраду, і про те, що ми замерзнемо. Це буде тільки на користь Газпрому. Поки у нас сильна позиція, поки ми можемо це використовувати в переговорах, Україні треба дотиснути Газпром.

А Данія? А Данія зробила все, що могла. Спасибі їй. Якби не Данія, Росія б завершила будівництво "Північного потоку-2" до кінця цього року, і українська труба перетворилася б на металобрухт. До речі, зокрема і тому, що хтось в Україні давно відстоює інтереси Газпрому і не дає створити консорціум з управління трубою. Адже в "Північному потоці-2" є і європейський фінансовий інтерес. І відсутність його в українській трубі грає проти нас. Може, хоч на цих помилках ми будемо вчитися.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі