Кремль мріє про федералізацію Молдови. І України теж

Має перемогти державність

8 червня партія соціалістів та проєвропейський блок АКУМ утворили коаліцію та сформувала новий уряд у Молдові. До неї не потрапила правляча Демократична партія Молдови, яку очолює олігарх Влад Плахотнюк. Підконтрольний йому Конституційний суд визнав нелегітимним новий уряд та наказав розпустити парламент. У країні фактично встановилось двовладдя.

- Майже неможливо зараз передбачити, у якому напрямку буде розвиватись ситуація у Молдові. Обидві сторони конфлікту не мають наміру йти на компроміс. Саме себе вважають стовідсотково правими, - говорить Віталій Портников.

- І до нової влади, і до старої можна висунути масу претензій. Від дивовижної і незрозумілої діяльності Конституційного суду Молдови до не менш дивного рішення утворити коаліцію проросійських соціалістів та опозиціонерів в останні години перед розпуском парламенту н. Якби коаліцію створили вчасно і цивілізовано, цих проблем не було б.

Зараз може втілитись у життя російська ідея федералізації Молдови. Кремль давно прагне цього і щодо нашої країни. Керівники Росії ніколи не приховували бажання бачити Україну та Молдову федеральними державами.

У нормальному розумінні федералізація - це один зі шляхів вирішення кризи у Молдові. Питання у тому, як має виглядати федерація.

Росіяни під словом "федерація" розуміють своє приховане керівництво частиною території іншої держави. У Молдові - це Придністров'я. У нас - Донбас

На початку утворення Української держави В'ячеслав Чорновіл був одним із головних прихильників федералізації - України як федерації рівноправних суб'єктів. А росіяни зараз під словом "федерація" розуміють своє приховане керівництво частиною території іншої держави. У Молдові - це Придністров'я. У нас - Донбас.

Якщо ми поступимось своїми позиціями на міжнародній арені, Кремль втілить у життя цей свій план. Росіяни працюють над цим. Намагаються створити відчуття втоми від конфлікту у молдавському та українському суспільствах. Це призведе до того, що електоральні симпатії перейдуть від популістів до відверто проросійських сил, які відстоюють ідею державності під протекторатом Москви.

Електоральні симпатії перейдуть від популістів до відверто проросійських сил

Вирішення сьогоднішньої молдавської кризи залежить від багатьох чинників. Якщо одна зі сторін буде котролювати беззастережно державний бюджет та правоохоронні органи, двовладдя зникне. Адже інша сторона не матиме реальних важелів впливу на держполітику. Також важливо, як будуть поводитися зовнішні партнери - Європа, США та Росія.

Не дивлячись на результат конфлікту, перемогти має молдавська державність. Тобто має бути збереження суверенітету, усунення дволаддя та стабілізація життя країни.

Блог, записаний із коментаря Віталія Портникова Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі