Пострадянські країни ще не пройшли до кінця період взаємного знищення

Європейський Союз – дитя миру і свободи

Вибори до Європейського парламенту, підсумки яких в ці дні обговорюють на континенті, сприймалися багатьма як знакові з погляду подальшої долі Євросоюзу. Напередодні цих виборів було чимало розмов про те, що єдиній Європі настає кінець, що праві і популістські партії, які виступають проти європейського проекту, можуть отримати вирішальний вплив у Європарламенті, що ідея єдиної Європи взагалі себе вичерпала.

Ще в 2013-2014 роках, коли український Майдан протестував проти кримінального режиму Віктора Януковича під європейськими прапорами, багатьом це здавалося справжнісінькою політичної архаїкою. Ось, мовляв, українці згадали про Європу тоді, коли всі інші про неї забули, - пише Віталій Портников для видання "Буквы".

Українське уявлення про сенс Євросоюзу значно відрізняється від реальності

І те, й інше було не зовсім точним. Європейці в більшості своїй аж ніяк "не забули" про ЄС і не прагнуть виходу своїх країн з Європейського союзу. Балаканина про "брюссельську бюрократію" та інші розхожі штампи - спадок популістів, що апелюють до маргінального виборця (так, визнаємо, таких виборців і в європейських країнах чимало, не тільки у нас) і роблять політичні кар'єри на подачки Володимира Путіна. Але і українське уявлення про сенс Євросоюзу значно відрізняється від реальності - перш за все тому, що насправді більшість українців ніколи навіть на цивілізаційній периферії континенту не жили, були відділені від нього стіною Російської імперії і Радянського Союзу - аж ніяк не європейських країн.

Для переважної більшості українців Євросоюз - це про багатше життя, адже уявлення багатьох наших співвітчизників про сенс інтеграційних об'єднань дуже рідко йде далі мрії про більш наваристу юшку. Є, звичайно, і так звана пасіонарна меншість, яка знає, що Євросоюз - це не тільки про юшку, а і про цінності. І те, й інше вірно, але не відображає саму суть європейського проекту.

Євросоюз - відповідь на дві світові війни, які практично знищили континент в першій половині ХХ століття

Тому що Євросоюз насправді - відповідь на дві світові війни, які практично знищили континент в першій половині ХХ століття. Молодим людям, які сьогодні відправляються на поїзді з Києва до Перемишля, проходять всього два кордони - свій і ЄС, а потім вже, ніби в одній країні переїжджають з однієї держави в іншу, не помічаючи розділових ліній і переконуючись в існуванні загального простору, важко уявити собі, що лише сім з гаком десятиліть тому всі вбивали всіх. Міста лежали в руїнах, народи ненавиділи один одного. Усюди були прикордонні шлагбауми, усюди в іншому бачився ворог - і так тривало багато століть поспіль. Та Європа, яку ми спостерігаємо сьогодні, - результат того шоку, який пережили народи континенту, і тієї політичної відповідальності, яка восторжествувала над божевіллям, розуміння, що в світі можуть жити тільки рівноправні народи. Все інше - вторинне. Європейський Союз - дитя миру і свободи, ось і все.

І сьогодні, коли обговорюється питання про інтеграцію Західних Балкан, це означає тільки те, що країни регіону змогли зробити правильні - європейські - висновки з тієї різанини, яка охопила республіки колишньої Югославії в 1990-ті. І що вони приєднаються до ЄС не тільки для того, щоб ситно їсти, і навіть не для того, щоб перемогти корупцію і зберегти демократію, а щоб жити і бути вільними. Просто жити без війни і без претензій сусідів. Ми на пострадянському просторі ще не пройшли до кінця цей період взаємного знищення. Доказ тому - російські окупанти на землях України, Молдови, Грузії, невирішений територіальний конфлікт Вірменії та Азербайджану. Але і ми потроху, хоч і дуже повільно, рухаємося у бік цивілізованого існування - навіть Путіну цього не зупинити, хоча зрозуміло, що попереду у всіх нас можуть бути нові війни, жертви, руйнування, територіальні втрати.

Ми на пострадянському просторі ще не пройшли до кінця цей період взаємного знищення

Разом з тим потрібно пам'ятати, що будь-який шок має властивість з часом проходити. Людей, які пам'ятають жах великих воєн, в Європі все менше. Тим часом необхідно пам'ятати, що саме країни Європи стали сценою для тріумфу ультраправих ідеологій, які і привели до руйнування континенту в період Другої світової війни. А східна частина Європи всі повоєнні десятиліття перебувала під управлінням колаборантів-комуністів, які створили особливий, цинічний стиль політичної культури.

Успіх правопопулістських партій в таких країнах, як Італія чи Німеччина - результат закінчення післявоєнної "заморозки". Успіх консерваторів-євроскептиків у таких країнах, як Польща чи Угорщина - результат того, що постсоціалістичне суспільство з його збоченими цінностями нікуди не поділося і після недовгої імітації справжньої демократії радісно повернулося в довоєнні роки. І все ж вибори до Європейського парламенту показали, що страхи щодо невдачі європейського проекту були марні.

Формувати коаліцію в Європарламенті буде важче, проте ніякого впливу на неї євроскептики і популісти не матимуть

Так, провідні партії Європи - праві і соціал-демократи - зменшили своє представництво в Європарламенті. Однак ми побачили серйозне посилення позицій лібералів і "зелених". Формувати коаліцію в Європарламенті буде важче, проте ніякого впливу на неї євроскептики і популісти не матимуть. Незважаючи на відносний успіх в окремих країнах, поки що вони на узбіччі історії, хоча я не став би недооцінювати шкоду, яку можуть нанести людству партії італійця Сальвіні, француженки Ле Пен, британця Фараджа. Всі ці політики працюють проти Європи, проти своїх країн, проти мирного майбутнього, а нерідко - і в інтересах Путіна. Саме тому їм не так просто буде знайти спільну мову з ще однією євроскептичною фракцією ЄП, консерваторами і реформістами, серед яких головну роль грає польська партія "Право і справедливість".

Консерватори Центральної Європи добре знають, що таке Росія. І парадоксально, що в цьому своєму розумінні вони можуть знайти союзників серед тих, хто є їх справжніми політичними антагоністами, - лібералів і "зелених" Європи. Так що можна з упевненістю сказати, що новий Європарламент може протистояти російським спробам розколоти ЄС куди активніше і жорсткіше, ніж склад депутатів, що йде. Тому що правим і соціалістам доведеться куди серйозніше рахуватися з лібералами і "зеленими", без них не буде більшості. І ця нова реальність - виклик для всіх, в тому числі і для української дипломатії.

Новий Європарламент може протистояти російським спробам розколоти ЄС куди активніше і жорсткіше, ніж склад депутатів, що йде

У новому Європарламенті багатьох відомих друзів України вже не буде - а це означає, що доведеться встановлювати нові контакти, враховувати, як домагатися більшості, взаємодіяти з ширшим колом союзників, зупиняти атаки союзників Москви, яких буде тепер просто арифметично більше. Але для початку добре б дізнатися, що Україна після президентських і парламентських виборів хотітиме і від нового Європарламенту, і від нового складу Єврокомісії, який буде сформований за підсумками голосування - і що вона може їм запропонувати, окрім красивих спогадів про європейські прапори на засніженому Майдані.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі