Стабільність гривні свідчить про наближення смутних часів

У доларах і євро в українську економіку інвестувати не можна

І хоча нещодавно я вже писав про неіснуючий фондовий ринок в Україні, останні події на політичній арені країни з новою силою змушують журитися про нерозвиненість української фінансової системи. Якби ми мали справжній ліквідний ринок з різноманітністю інструментів, ми за його реакцією швидко визначили б "Who is who?" у політиці, і не довелося б людям дарма обзиватися в фейсбуці, - пише Іван Компан для NV.ua.

Але, як не крути, а поки єдиним масовим ринковим фінансовим інструментом в Україні є гривня, і саме її курс по відношенню до долара сприймається людьми, як найоб'єктивніше відображення дійсності. І, якщо глянути на табло обмінників, то поточна ситуація і майбутні перспективи виглядають просто блискуче. Судячи зі стану валютного ринку, всі заяви нових і старих лідерів, повернення біженців і призначення "нових облич" на високі посади, що відбулися протягом останніх місяців, повністю відповідали очікуванням українського народу.

Поки єдиним масовим ринковим фінансовим інструментом в Україні є гривня

На перший погляд, що ж тут дивного, адже за те, що відбувається, проголосували майже три чверті виборців, а це доросла активна частина населення країни, від якої, власне, і залежить її майбутнє.

Але, якщо так, то як тоді бути з твердженням, що саме чверть, яка не голосувала за нового президента, є творцем і володарем всіх матеріальних багатств країни? Я маю на увазі той самий принцип Парето, про який останнім часом всі стільки говорять. У застосуванні до нашої ситуації він свідчить, що 20% населення створює 80% усіх багатств. Саме вони, згідно з поширеною думкою, голосували проти нового президента, тепер незадоволені тим, що відбувається і з тривогою дивляться в майбутнє. А, отже, мають без зволікань узяти всю готівкову гривню у скриньках і на рахунках і поміняти на долари. Тим більше, що в наші дні, в хороших банках, online сервіс з обміну валюти працює чудово — швидко і без жодних ризиків.

20% населення створює 80% усіх багатств

Як ви самі бачите, цього не сталося. Можна заперечити, що стабільність гривні допомогли зберегти зовнішні, більш значущі чинники. Частково так: "заробітчани" гроші шлють справно, кон'юнктура на дуже важливих для України сировинних ринках в останні місяці цілком сприятлива, спрацювала горезвісна сезонність, а інвестори в ОВДП принесли в країну купу валюти.

Все це, звісно, правильно, але якби населення, нехай навіть 20%, але те, що контролює 80% багатств, рвонуло в бік обмінника, то ніякі високі ціни на сировину нікого б не врятували. Як не врятували в 2014 році. А зараз, ви самі свідки, навіть спроби бігти до обмінника не було. Тиша, гладь і повна впевненість у завтрашньому дні? Виходить, що і та чверть, що проголосувала проти, насправді "за". Який цинізм! Невже однією рукою чорнять у фейсбуці нову владу, а іншою підписують договори на гривневі депозити в українських банках?

Звучить дивно і мимоволі трансформує принцип Парето в те, що 20% українців є носіями 80% лицемірства, в чому я дуже сумніваюся. Найімовірніше, до обмінника просто нема з чим бігти.

Гроші є, але неактивна більшість заможних, найімовірніше, вже давно обміняла гривні на долари, вважаючи за краще не ризикувати

Ні, гроші є, але неактивна більшість заможних, найімовірніше, вже давно обміняла гривні на долари, вважаючи за краще не ризикувати. Якісь суми в місцевій валюті на депозитах і в панчохах, звісно, залишилися, але ними ринок не перевернеш, та й заради дрібниці метушитися не хочеться. Більш інвестиційно-активні громадяни, що керуються жадібністю і не відають страху, вклалися в ОВДП, обсяг яких зростає завдяки небаченій у своїй безвиході щедрості українського уряду, що бере в борг під шалені відсотки. Ризиковано, звісно, але за таку прибутковість можна і понервувати. Головне, встигнути втекти з-під уламків піраміди.

Тож далеко не факт, що нинішня стабільність гривні — реальне відображення того, як люди ставляться до ситуації в країні. І, якщо версія про те, що шухеру в обмінниках немає тільки тому, що всі вже давно підготувалися, обмінявши старі запаси на долари, а нові запаси просто не створюються, то, на мій погляд, це вже саме по собі "шухер". І свідчить він про те, що з середнього класу ніхто в реальний сектор інвестувати не має наміру. Тому що в доларах і євро в українську економіку інвестувати не можна, в них можна тільки перечікувати смутні часи.

З середнього класу ніхто в реальний сектор інвестувати не має наміру

А якщо заможний клас чекає смутних часів, то, найімовірніше, вони і настануть. А тоді, все це мудрування ні до чого. Для виживання важливо лише одне: "Дасть МВФ в борг чи ні?". Хоча з огляду на нову реальність це питання, схоже, може змінитися на: "А чи не послати нам МВФ?". Напевно, щоб швидше розпродатися за копійки, на радість олігархам. Ну, а в цьому випадку, все, взагалі, простіше простого, або, як зволить висловлюватися нове покоління реформаторів, "ізі пізі лемон сквізі".

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі