Хочемо покарати буржуїв, але робимо гірше тільки собі

Бійтеся своїх бажань

Українці все-таки нація мазохістів. Причому часто це хитрозроблений мазохізм. Коли робимо погано нам всім разом, але думаємо, що постраждаємо не ми, а сусіди. Теж українці, але не особисто ми. Звичайно, в результаті страждають всі. І здається, навчилися отримувати задоволення від цього страждання.

Раніше це виражалося, наприклад, в земельному питанні. Тому що інакше, ніж мазохізмом, важко пояснити любов до заборони людині самій розпоряджатися своєю власністю. Кому це взагалі може сподобатися, здавалося б? Зазвичай популісти обіцяють більше грошей, менше податків, дешевше тарифи, ну і далі по тексту виступів Уго Чавеса або змісту "Нового курсу". А тут - заборона самим собі розпоряджатися своєю власністю. Хитрозробленість цього мазохізму в тому, що земля є не у всіх. Часто, це люди без землі забороняють людям із землею її продавати. І задоволені. Але при цьому вони нічого не отримують в замін, а економіка страждає, інвестиції не приходять, гривня слабшає. Самі собі вгодили. Мазохізм в чистому вигляді. Але хитрозроблений. По-українськи.

Часто, це люди без землі забороняють людям із землею її продавати. І задоволені

Тепер з'явився інший варіант. Олігарх Коломойський, і два найбільш рейтингових кандидата в президенти, Тимошенко (прямим текстом) і Зеленський (тут можна тільки підозрювати з натяків кіногероя, але не стане ж він перечити Коломойському) прямо обіцяють, що вони прийдуть і зроблять дефолт. Такого ще не було. Зазвичай популісти кажуть, що ми прийдемо і зробимо все добре. Пропонують просте вирішення складної проблеми і потім, коли це не працює, трапляється дефолт. А тут унікальна ситуація. Дефолт обіцяють відразу і прямим текстом.

Що трапиться, коли Україна оголосить дефолт? Ми відразу втратимо підтримку МВФ і західних країн. І не тільки не зможемо платити за старими боргами (що ж не важливо, ми ж в дефолті), але і не зможемо фінансувати дефіцит бюджету. А він у нас буде, особливо на тлі дефолту, адже в такій ситуації про інвестиції можна буде забути. І не забуваємо про паніку, яка завжди виникає в таких випадках і тисне на курс.

Що трапиться, коли Україна оголосить дефолт? Ми відразу втратимо підтримку МВФ і західних країн

У підсумку ми отримуємо різкий обвал курсу, інфляцію (і не таку як зараз, а на порядок більше) і купу безробітних. І це на тлі того, що в даний момент у нас макроекономічна і валютна стабільність, 11 кварталів економічного зростання. Якщо вам не подобається теперішня ситуація, то що ж буде, коли ви погіршите умови в десятки разів?

Так, зростання економіки не таке, як хочемо бачити. Але макроекономічна стабільність створює базу. І далі є вибір. Зробити реформи і забезпечити той самий прорив. Повторити те, що зробила Польща. Причому принадність української ситуації в тому, що нічого вигадувати не треба. Всі кроки давно описані і їх просто треба зробити. Ґрунтуючись на макроекономічній стабільності. Або зруйнувати макроекономічну стабільність, опуститися на саме дно, щоб може потім зрозуміти, що немає ніякого українського особливого шляху. Але ось досвід Венесуели показує, що дна не буває і завжди можна продовжувати копати.

І українці аплодують тому, хто прямим текстом пропонує їм копати. І робити своє життя гіршим і гіршим. Але українці самі вимагають цього. І готові вибрати того, хто їм це пообіцяє. При тому, що ніяких причин оголошувати дефолт немає. Немає ніяких обставин, які б вимагали від нас таких кроків.

Чому ми хочемо зробити гірше самим собі? Можливо, тому що звичайні українці вважають, що дефолт - це розумне слово, яке їх не стосується? Хитрозроблений дефолт. Адже напевно вважають, що ми просто кинемо якихось буржуїв. А цих буржуїв не шкода. Але світ не такий простий. І буржуї це переживуть. А ось чи переживуть маленькі українці?

Дефолт призводить до ланцюжка: девальвація-інфляція-падіння економіки. І завжди від цього страждають найбідніші

Хто найбільше постраждає від дефолту? Найменш забезпечені верстви населення. Тому що дефолт призводить до ланцюжка: девальвація-інфляція-падіння економіки. І завжди від цього страждають найбідніші. Бо їхні доходи йдуть в основному на їжу, ціни на яку злітають першочергово. Тому що саме бідна людина не має накопичень і при втраті роботи залишиться без коштів для існування. А умовному айтішнику однаково. Він працює на клієнтів "звідти" і отримує зарплату в доларах. Йому навіть краще, якщо гривня полетить в тартарари. Він тоді стане в рази багатшим в гривні. Та й умовному олігархові теж дефолт не такий страшний. Адже він експортує продукцію. Дохід в доларах. Теж вигідно.

Бійтеся своїх бажань. Адже іноді вони здійснюються. І точно бійтеся свого бажання оголосити дефолт. Якщо це трапиться, то нам всім буде непереливки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі