Порошенко перекинув виборчі рейтинги на стіл і змішав їх

Політики намагалися грати на державницьку позицію, але заважало лицемірство

Те, що введення воєнного стану змінює ситуацію в країні, це однозначно. Питання навіть не "Як змінить?", питання в тому "Яка ціль тих, хто прописав цей сценарій".

Виникає враження, що на головній політичній вулиці Києва передивилися фільм "Картковий будинок" і почали грати за голівудськими сценаріями.

Один із таких — можливі політичні домовленості президента з російською стороною, щоб вийти самому у другий тур, вивести проросійського кандидата, тим самим посиливши їхні електоральні позиції, які будуть реалізовані у парламенті. Що дозволить проросійським силам зайняти позиції прем'єра і спікерство. Здається, що багато політиків бачили саме цей сценарій, тому були певні протистояння навіть всередині самого парламенту.

Як це змінює електоральну карту? Практично Порошенко перекинув виборчі рейтинги на стіл і змішав їх. Наприклад, з контексту випадає Зеленський. Його сміх, жарти і тонка гра здаватимуться недолугими. Чи є такий запит на президента? Зрозуміло, що ні.

З контексту випадає Зеленський. Його сміх, жарти і тонка гра здаватимуться недолугими

Тимошенко теж випадає з контексту. "Економічні форуми" - це прекрасно, але на фоні російської агресії вони виглядають зібраннями школярів, які намагаються обговорити вторинні питання.

Так само випадає Гриценко, який начебто користується іміджем сильного полковника, у той же час взагалі ніяким чином не причетний і не може бути корисний своїй країні у такий складний час.

Тимошенко зараз буде намагатися перебудувати свою кампанію, стратегії.

Водночас, деякі політики, які хотіли красуватися собою, цього зробити не зможуть, бо просто не потраплятимуть у порядок денний тих проблем, які сьогодні є в країні.

З тим, що воєнний стан - важливий для країни, ніхто не сперечається. Але давайте говорити об'єктивно. В сучасній історії України за останні 5 років були більш гострі моменти, ніж ті які сталися в 25 листопада в Азовському морі. Іловайськ, Дебальцеве. Тому зараз і присутнє відчуття сумніву.

Сумніви були і в самого Порошенка. Змінив 60 діб на 30. І не вся територія України, а тільки 10 областей. Це говорить про те, що дослухається до думки більшості і намагається реагувати на електоральні запити.

Ще одна річ, на яку ніхто не звернув увагу. У вказаних областях проросійський блок і російські політтехнологи розігруватимуть тему про "поділ країни". Це надзвичайно небезпечна річ. Краще вводити воєнний стан у всій країні, щоб всі були в однакових умовах. Бо росіяни розігруватимуть тему "ділитися на сорти" і таким чином мобілізовуватимуть проросійського виборця.

Не сталося ні одного моменту, де люди сказали б: я вірю, що цей політик переживає за мене

І найголовніше. Вчора всі політики намагалися грати на державницьку позицію, але фальш, лицемірство і бутафорія заважали демонстрації справжньої щирості. Не сталося ні одного моменту, де люди сказали б: я вірю, що цей політик переживає за мене. Навпаки, було відчуття тотальної нещирості, брехні. При чому з обох сторін: як з боку коаліції, так із боку опозиції, яка кричала "Вибори, вибори". Один одного не чули. А суспільство і національні інтереси їм було на п'ятому і третьому місцях.

Напруга в парламенті для всіх була продиктована і тим, що якщо це ще не старт виборчої кампанії, то як мінімум один із найбільших фундаментів, зроблений, щоб повпливати на її результат.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі