На пошуки нового президента лишилося 310 днів

Порошенко живе у парадигмі обіцянок Ющенка

Чотири роки тому, 25 травня 2014-го, Петра Порошенка обрали п'ятим президентом України. 7 червня він склав присягу на вірність українському народу. Наступні вибори президента відбудуться 31 березня 2019-го.

Ті обіцянки, які Порошенко давав ще на початку каденції, до кінця не виконав. Або частково. Тому ці 310 днів президент займатиметься упаковкою своїх досягнень. Підніматиме питання церкви, дороги, реформи, візи, армія і патріотизм. Петро Олексійович, як кондитер, вміє правильно загортати на продаж.

Петро Олексійович, як кондитер, вміє правильно загортати на продаж

Якогось прориву не буде.

Порошенко показав, що на радикальні зміни він не готовий. Його поведінка виключно олігархічна, бізнесова - розкладаємо яйця у різні кошики.

На п'ятий рік президентства він мав би зробити великі державницькі речі. Які навіть за умови, що він піде, запам'яталися б після нього. Наприклад, повернути окуповані Росією Крим і частину Донбасу. Реально реформувати українську армію до стандартів НАТО. Чи збудувати те, чого раніше ніколи не було — перший український автобан.

Зробити речі, які українці інколи і не могли чекати.

Зрештою, політик може не виконувати обіцянки. Але робити речі, більші за самі обіцянки. Задавати нову планку, нові висоти.

У Порошенка проблема із командою. Вона видихалася і не може продукувати йому нові ідеї.

У Порошенка проблема із командою. Вона видихалася і не може продукувати йому нові ідеї

Петро Олексійович живе у парадигмі обіцянок Ющенка. За всю каденцію своїх ідей не приніс. ЄС, безвіз, НАТО — часи Кучми, Ющенка.

Політик, тим паче президент, повинен виконувати не тільки технічну роботу. Задавай тон, нову дискусію. Наприклад, питання екології. Масштабні проблеми. Один раз тему використали для "потопки" Садового. Гралися у політтехнології, але проблеми не вирішували. Говорили: продавати чи не продавати ліс в ЄС. Та попроси українців, нехай кожен посадить по дереву - плюс 40 мільйонів дерев. Об'єднуй, роби якісь мегапроекти.

Немає символів від роботи. Символами будуть "панамський архів", затягування Антикорупційного суду і депутати-утікачі.

Але у Порошенка є поле для маневру. Зняття із народних депутатів недоторканності — нормальна річ. Запам'ятають і будуть вдячні. Навіть якщо не із цих, то - наступних.

Виборчий закон. Покажи, що ти готовий обиратися за новими правилами і не боїшся виборів.

Приватизація. Покажи, що ми можемо цивілізовано продавати і залучати від цього кошти у бюджет.

Першим державницьким рішенням, яке Порошенко вдало підняв за чотири роки, це помісна церква. Тепер треба його довести до кінця.

Люди хочуть зміни влади. І влада цим маніпулює: ось вам, Вакарчук, Зеленський, Іво Бобул. Роблять підміну понять — нові обличчя тільки гірші

Рейтинги несистемних Вакарчука і Зеленського ростуть, бо люди хочуть зміни влади. З другого боку - розгублені: а хто є нові обличчя? І влада цим маніпулює: ось вам, Вакарчук, Зеленський, Іво Бобул. Роблять підміну понять — нові обличчя тільки гірші.

Насправді, нові обличчя можуть бути іншими. Це може бути український професор у Гарварді. Чи успішних менеджер транснаціональної компанії, який може повернутися в країну. Або активісти.

В українців залишилося 310 днів, щоб знайти нового президента. Знайти не прізвище, а його команду, план. Нав'язати йому цінності, важливі для країни. Бо, як виявилося, бізнес і держуправління, взагалі не сумісні.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі