Звіт про перемоги. З чим Порошенко піде на вибори

Якщо ще зверху гречкою притрусити, то другий термін не такий вже нереальний

У повітрі вже витає передчуття наближення виборів. Досвідчені корупціонери-мажоритарники починають збирати гроші на крупи. Ідейні партійні лідери все більше придивляються до грошових потоків лояльних до них олігархів і контрольованих ними державних компаній. Олігархи, в свою чергу, оцінюють партійних лідерів. Безкомпромісні реформатори, схоже, трохи не при справах, адже своїх грошей на мотивацію виборців у них немає. Власної популярності може для перемоги не вистачити. А в партійні списки "козаків гаврилюків", схоже, ніхто більше включати не буде. Набридли вже, виборчий бар'єр пройти навряд чи допоможуть, а от клопоту з ними багато – партійної дисципліни дотримуватися не хочуть. Так що, з парламентськими виборами все більш-менш зрозуміло, - пише Іван Компан для NV.ua.

На якій "тематиці" обиратися президенту? Варіантів небагато - війна і економіка

А що робити президенту? На якій "тематиці" йому обиратися? Теоретично, варіантів небагато - війна і економіка. Перше, обговорювати не хочу. Занадто серйозно і трагічно. А ось з економікою у президента формальний шанс, по-моєму, є. Якщо подати правильно. Наприклад, порівнявши Україну з Америкою.

Аргумент 1. У квітні офіційний рівень безробіття в Україні знизився до 1,2%. Фантастичний результат, чесно кажучи! В Америці безробіття зараз на рівні 4%, і вони вважають це повною зайнятістю. Слабаки! Так що, тут ми американців випередили.

Аргумент 2. У США зростання ВВП очікується на рівні 3%. У нас теж щось схоже прогнозують. А навіть, якщо прогноз і не збудеться, то з'ясується це не раніше лютого наступного року. Коли вже нові прогнози в ходу будуть, ще оптимістичніші.

Аргумент 3. У них долар з початку року на 2,5% щодо євро зміцнився, а наша гривня на цілих 8,5%. А по відношенню до самого долара ми теж на 7,7% сильніше стали. Ось вам, адепти валютного курсу, любителі "долара по вісім" — зміцнюємося!

У США долар з початку року на 2,5% щодо євро зміцнився, а наша гривня на цілих 8,5%

Аргумент 4. Фондовий ринок у них виріс на 1,5% з початку року. А у нас на цілих 35%. У них, правда, три тисячі компаній на біржі торгується, а у нас три. Але деталі залишимо для фахівців, виборцям їх знати необов'язково.

Можна до того ж залишити трохи місця для "конструктивної критики":

Аргумент 5. Борг у нас величезний, з цим не посперечаєшся. Так і у американців чималий. Вартість боргу у них, правда, в діапазоні 1,9% - 3,2%, а у нас 7,5% - 17%. Але і тут викрутитися можна. Скажімо, спеціально так придумали, щоб дати внутрішнім інвесторам на власному боргу заробити. Нічого якомусь там МВФ 3% "відстібати". До речі, чиста правда – деякі українці відмінно заробили. Уолл-стріту і не снилося.

Борг у нас величезний. Але і тут викрутитися можна. Скажімо, спеціально так придумали, щоб дати внутрішнім інвесторам заробити

Аргумент 6. З інфляцією трохи проблематичніше. У них на рівні 2%. А у нас Нацбанк її твердою незалежною рукою "таргетує". А в кінці року, в крайньому випадку, можна перерахувати за вигідною методикою. Спорудити скромненьку споживчу корзинку з хліба, молока та ще якоїсь дурниці на пальмовій олії. Що в принципі буде реалістично відображати сувору споживчу реальність рядового українця. Повинна ж влада бути чесна з народом. Не марципани ж з трюфелями в розрахунок інфляції включати.

Ну і останнє... Вважається, що американська економіка зараз не просто на підйомі, а знаходиться на піку зростання. Що ж нам заважає похвалитися економічними успіхами? У них, правда, люди в Польщу не біжать, але це можна пояснити відстанню. А наші валять так, що тільки п'яти виблискують. Хоча, з точки зору виборної кампанії, це тільки на краще – ті, хто їде, адже апріорі незгодні і владі не вірять. Вони свою долю самі будувати вирішили. Та й нісенітницю передвиборчу про процвітання слухати не стали б. Так що, чим таких, що "кинули Батьківщину в скрутну хвилину", менше, тим для президента краще. Нехай в Польщі та Португалії працюють, а грошики сюди шлють, щоб хоч якось країна на плаву трималася. А на виборах вони тут точно не потрібні.

У США, правда, люди в Польщу не біжать, але це можна пояснити відстанню

Коротше кажучи, далеко не все втрачено для нинішнього лідера. Якщо перераховані аргументи подати, як "кроки назустріч людям", то так-сяк виборну компанію обіграти і вийде. А якщо все це зверху трохи гречкою та обіцянками притрусити, то другий термін здасться не таким вже нереальним. Особливо на тлі наявних альтернатив.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі