Інвестори ніколи не вкладатимуть гроші в Україну

Чому ми найбідніші в Європі

Коли західні інвестори почнуть масово вкладати гроші в українську економіку, створюючи кваліфікаційні активи і нові робочі місця?

Ніколи.

Тому що лохів більше немає. Охочих розбиратися в хитросплетіннях нашого оподаткування, стаючи при будь-якому розкладі порушником абсолютно дурного податкового законодавства, зрозуміти яке може тільки тітка-бухгалтер з трищогловим піратським кораблем замість зачіски, і отримуючи взамін копійчані прибутки - на Заході більше немає. Навіть серед патріотів.

Розбирається в хитросплетіннях нашого оподаткування тільки тітка-бухгалтер з трищогловим піратським кораблем замість зачіски

Якими принципами економічної доцільності можна пояснити інвестору, що частина вкладеного ним капіталу може стати об'єктом сплати податку ще до того, як проект почне приносити доходи і прибуток? Мова про горезвісний податок на прибуток, реформа якого вже третій рік бовтається між структурами влади. Податок на прибуток в тому вигляді, в якому він існує зараз - це абсолютне дно, прикрите шаром цинізму урядових гасел про інвестиційну привабливість країни.

Ідея реформувати існуючий податок на прибуток виникла на грунті його неефективності. Він не створює стимулів для інвестицій та складний в адмініструванні. Бізнес може легко ухилятися від його сплати. Тому ще в кінці 2016 року, в якості альтернативи, Нацрадою реформ був запропонований варіант заміни податку на прибуток податком на виведений капітал (ПнВК). За аналогом того, що був введений в Естонії (яка таким чином за 5 років змогла збільшити власний ВВП в 3 рази).

ПнВК, по суті, і є тим же податком на прибуток, тільки без елементів корупційного совка. На словах - з новим законопроектом згодні всі. Але на ділі - Адміністрація президента, Кабмін, Мінфін і парламент вже третій рік імітують підтримку. Роблячи все, щоб загальмувати його прийняття.

Найбагатші люди України примудряються знаходитися поза економічними відносинами. Вони їх не розуміють, в них не вірять, не практикують

Чому Україна найбідніша країна Європи? Тому що навіть найбагатші її люди примудряються знаходитися поза економічними відносинами. Вони їх не розуміють, в них не вірять, не практикують. Вони продовжують жити за родоплемінними поняттями в світі містики, валютних тотемів, шубосховищ і популістських закликів до західних інвесторів. Яких запрошують інвестувати мільярди доларів в економічні відносини яких немає, в які ніхто не вірить, частиною яких ніхто не є.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі