Apple Pay в Україні. Чому це хороша і погана новина?

Оплата готівкою все більше стає ознакою бідності

В Україні запрацював Apple Pay. Це мобільна платіжна система Apple, анонсована в далекому 2014 році, яка дозволяє оплачувати покупки за допомогою свого мобільного телефону. Прив'язуєте картку до свого iPhone, підносите до терміналу, натискаєте на Touch ID і все - ви оплатили. При цьому, номера карт і транзакції не зберігаються на iOS-пристрої або серверах Apple. А додатки, що підтримують Apple Pay, зобов'язані використовувати політику конфіденційності, яка гарантує збереження ваших особистих даних. В результаті економите час. Безпека платежу зростає, оскільки сайт магазину не отримує дані карти в жодному вигляді.

Безпека платежу зростає, оскільки сайт магазину не отримує дані карти в жодному вигляді

І ось, через майже 4 роки ця штука добралася до України. Так що наступного разу, коли ви будете купувати яйця і полуницю у тітки біля метро - у вас є можливість оплатити товар за допомогою смартфона або прив'язаних до нього Apple Watch. Звичайно, якщо у тітки є термінал, який приймає Apple Pay. А якщо терміналу немає, і тітка, як і мільйон інших представників українського рітейлу, надає перевагу готівці - вам доведеться платити звичайним способом.

Уряди різних країн, при повній підтримці банків і фінансових інституцій активно впроваджують концепцію суспільства без готівки. І тут є дві новини: хороша і погана. Хороша новина в тому, що чим менше кешу - тим більше порядку. Відсоток кеша в грошовому обороті країни відображає ступінь економічної і суспільної стабільності держави, рівень фінансової грамотності та доходів населення, а також глибину криміналізації суспільства. До того ж оплата готівкою в усьому світі все більше стає ознакою бідності. Тому країни, які не займаються впровадженням кредитних карт і систем безконтактних платежів - приречені на відставання, що веде до смерті на задвірках цивілізації.

Країни, які не займаються впровадженням кредитних карт і систем безконтактних платежів - приречені на відставання, що веде до смерті на задвірках цивілізації

Погана новина полягає в тому, що держава, за допомогою впровадження грошової системи, яка виключає готівку, отримує безпрецедентний контроль над грошима населення. Тобто в концепції суспільства без готівки повинен бути присутнім в першу чергу високий рівень довіри до держави. А з цим у нас самі знаєте як.

Тому з одного боку маємо супертехнологічний Apple Pay. З іншого - монополіста у вигляді держави в банківській сфері. І з третього - ті 5 хвилин, які потрібні старшому поколінню для того, щоб добігти до банкомату і витягнути всю получку до останньої копійки відразу ж після її нарахування.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі