Як позбутися стресу

Будьте здоровими егоїстами

Коли ми чуємо рекомендації знизити рівень стресу в своєму житті, ми пропускаємо такі поради повз вуха.

Сучасне життя вже само по собі стрес. І саме стрес робить життя кожного з нас надто швидким, втомливим та вимогливим.

Просити людей жити в меншому стресі – це все одно, що просити рибу жити в меншій кількості води. Викид гормонів стресу запускає каскад реакцій, зокрема, прискорене серцебиття і підвищення артеріального тиску, які організм може терпіти лише протягом короткого часу.

Просити людей жити в меншому стресі – це все одно, що просити рибу жити в меншій кількості води

Коли ж стресова реакція повторюється постійно та довго, починається ушкодження тканин та всього організму. А це, так звані, стерильні запалення на рівні клітин, мутації, накопичення "поломок" у клітинах та вихід із ладу системи їхнього "ремонту", простіше кажучи – прискорене старіння, хвороби та передчасна смерть.

Недаремно кажуть, що всі хвороби – від нервів.

Постійна стресова реакція "по краплинах" така ж руйнівна, як китайські тортури водою. Тому метою кожного з нас має стати профілактика факторів, які поглиблюють стрес. Але як це зробити?

Постійна стресова реакція "по краплинах" така ж руйнівна, як китайські тортури водою

У 2011 році в канадському університеті Макмастера завершили дослідження, у результаті якого з'ясували, що кишечник, точніше, його мікрофлора, здатні впливати на наш психічний стан.

Виявилося, що низький відсоток певних корисних бактерій впливає на високий рівень гормонів стресу та низький рівень білка BDNF, дефіцит якого пов'язують з депресією та тривожністю. Отже, важливою є їжа.

Раціон впливає на ризик підвищення проникності кишечника, а також на втрату бактеріальної різноманітності та буквальне вимирання цілих "племен" корисних бактерій. Високий вміст у раціоні вуглеводів та цукру сприяє формуванню "запальної мікробіоти".

Високий вміст у раціоні вуглеводів та цукру сприяє формуванню "запальної мікробіоти"

Особливо негативно впливає фруктоза. Це різноманітні солодкі напої та соуси з глюкозно-фруктозним та кукурудзяним сиропом, солодощі "без цукру", але на фруктозі, і навіть велика кількість солодких сухофруктів та фруктів, фреші та смузі з них.

А от ягоди, кава, какао, куркумін, корисні жири (горіхи, насіння та оливкова олія), листова зелень, свіжа капуста, авокадо, перець, огірки, цукіні, баклажан, лимон, лайм, квашена капуста та огірки, напій із цикорію, сирі цибуля та часник, сирі листочки кульбаби, тушкована цибуля, кефір та йогурт мали позитивний ефект.

Сучасний світ забезпечив нас і даром, і прокляттям. Дар – бо ми не є рабами, яких заставляють працювати до знемоги, а прокляття – бо життя стало занадто м'яким та комфортним.

Для зниження стресу не можна переоцінити значення регулярних фізичних навантажень

Для зниження стресу не можна переоцінити значення регулярних фізичних навантажень. Вони допомагають ліквідувати побічні продукти метаболізму, які накопичуються в організмі та руйнують його, сприяють синтезу гормонів щастя.

Крім того, регулярні фізичні заняття змінюють мікробіом кишечника завдяки збільшеному синтезу кишечними мікроорганізмами коротколанцюгових жирних кислот. Вони захищають від запалень, мутацій клітин, підвищеної проникності, послаблення імунітету та автоімунних захворювань. Тому хочемо ми чи ні, але щодня маємо знаходити можливість дати роботу своїм м'язам. Найкраще ходити, зокрема, сходами, віджиматись від підлоги чи підвіконня, а також робити планку.

Найкраще ходити, зокрема, сходами, віджиматись від підлоги чи підвіконня, а також робити планку

Неможливо пробути у відпустці весь рік, але можливо вміти розслаблятися та медитувати, щоб отримати подібні , а можливо, навіть, кращі результати.

У вихідні дні не варто зриватися з ліжка і мчати на пробіжку. Можна просто полежати і відчути хвилини блаженства, а щодня по одній-двох хвилинах медитувати. А вже потім бігати, ходити, стрибати і танцювати.

Незважаючи на різноманітні зусилля вчених, саме харчування та фізична активність залишаються найкращими способами покращити своє здоров'я, тому, щоб у нас там не було (завал на роботі, вдома, діти, внуки, родичі), будьте здоровими егоїстами - це допоможе вам зберегти життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі