Росія знову програла. Як і останні сто років

Не було після дев'яносто першого року масового покаяння. Не було масового суду. Не було осмислення минулого. І осмислення майбутнього. Осмислення нацією себе як нації.

Я дивлюся, все більше націонал-зрадників починає приходити до цих висновків.

Я це зрозумів два роки тому. Після Криму. Як прорубило тоді - блын, вони не змінилися ... Так, всюди більшість населення - бюргери, і всюди пасіонарії - в меншості. Але ніде протягом сімдесяти років не було такого генетичного (уточнення - не генетичного, звичайно, соціального) експерименту над народом з негативного природнього відбору. І він, треба визнати, вдався. Російський народ в цьому експерименті програв. Ті його представники, які повинні були рухати країну в двадцятому і двадцять першому столітті - знищені в таборах і війнах. А на їхньому місці - утворився радянський народ. І, навіть пересівши на Порше з Кайєнами, він все одно залишився радянським народом.

Не було після дев'яносто першого року масового покаяння. Не було масового суду. Не було осмислення минулого. І осмислення майбутнього. Осмислення нацією себе як нації.

І не було завоювання свободи.

Перезавантаження цієї країни можливе лише тоді через масове національне покаяння

А тепер ситуація ще гірше. Тепер, як в дев'яносто першому, просто так вже не прокатить. Типу - ну, ок, добре, ми були не праві, визнаємо, все, проїхали, ось вам ваш Донбас, зараз, секундочку, пил ось тут стряхнемо - ось, тримайте, майже як новенький, давайте жити далі, що було, те загуло, а хто згадає тому око геть ...

Ні. Так вже не буде.

Перезавантаження цієї країни можливе лише тоді через масове національне покаяння. Тільки через масове осмислення того факту, якийсь насправді злочин було скоєно тим жарким літом 2014-го року. А цього розуміння, насправді, немає навіть і в значної частини ліберальної частини суспільства. Досить часто зустрічаєшся з тією точкою зору, що Донбас - ну, це просто ще якась одна війнушка у нескінченній низці таких самих - Чечня, Грузія, Придністров'є, Афган. Однією більше, однією менше. Так, ми не праві, але не третя світова ж врешті-решт.

Ні. Це не просто ще одна така сама війна.

Це була точка біфуркації. Це була абсолютно переломна лінія. Це було найважливіше подія, що відбулася з Росією після дев'яносто першого року.

Але Росія так цього і не зрозуміла.

І - не зрозуміє.

Не буде тут ніколи ані осмислення, ані покаяння.

І оскільки жодних передумов ні до того, ні до іншого на сьогоднішній момент не спостерігається - значить, не буде і нічого.

Так, механізми самовідновлення - є. І вони і справді працюють. Скільки не вбивали, ні труїли ген вільнодумства в цій країні, він все одно кожен раз народжується заново. Але проблема в тому, що йому кожен раз не вистачає часу. Кожен раз йому не вистачає часу між зачистками, щоб стати значимою силою. Щоб стати на ноги і змінити країну. Ось і цього разу знову не вистачило. Ось і цього разу знову - еміграція та табори. І - все заново.

Ми - кожен раз програємо. Всі останні сто років ми - кожен раз програємо

Це не генетика. Немає жодного народу, який був би генетично краще або гірше за інших. Всі однакові. Скрізь бюргери - більшість. Жодного відношення до генетики це не має.

Це - соціологія.

Ми - кожен раз програємо. Всі останні сто років ми - кожен раз програємо.

Програли і в цей раз.

Ця країна і справді в черговий раз сама вибрала собі все той же шлях. Все той же самий шлях по колу. Ну так навіщо їй заважати в цьому?

Єдине, в чому їй треба заважати - це вбивати людей по периметру.

В рамках проекту "Журналістика без посередника"

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі