середа, 10 лютого 2010 18:41

Чоловікам жінки зраджують в масках

Автор: фото: REUTERS/Borja Suarez
  Учасниця карнавалу в іспанському місті Лас-Пальмас 5 лютого одягла 20-кілограмовий костюм із тканини, пластмаси і скла. Вона тягне його за собою на колесах. У лютому в усіх містах цієї країни відбуваються костюмовані свята
Учасниця карнавалу в іспанському місті Лас-Пальмас 5 лютого одягла 20-кілограмовий костюм із тканини, пластмаси і скла. Вона тягне його за собою на колесах. У лютому в усіх містах цієї країни відбуваються костюмовані свята

6 лютого в іспанському місті Лас-Пальмас розпочався карнавал. Він триватиме тиждень. Лютий в Іспанії називають місяцем карнавалів. Вони відбуваються з 9-го по 27 лютого по всій країні.

— Їх проводять перед початком посту, — каже один з організаторів 47-річний Хуан Коронаде. — Центральними вулицями міста тягнуть човен із продуктами. Складають туди багато м"яса. "Карнавал" із латинської означає "прощавай, м"ясо". Люди їли його востаннє перед найдовшим постом.

У першій колоні йде 27-річна Марія Моунетто. На голові в неї корона з 10 тис. жовтих і червоних паєток. На щоках приклеєні кольорові стрази.

— Я вперше вийшла без маски, — розповідає, розмахуючи руками. — Дівчата ходять на карнавал у масках, щоб знайти кількох хлопців, а потім мати з чого обирати. Але насамперед їх одягають одружені жінки, бо так легше зрадити чоловіка. Він у цей час міг розважатися з дівчатами. За чотири місяці багато жінок ходитимуть із животами. Немовлят, народжених через дев"ять місяців після карнавалу, називають дітьми свята.

У першій колоні йдуть 20-річні близнюки Хорсе і Хуан Ротердеми. Вони грають античних богів Сну й Ночі. З волосся стирчить кілька великих павичевих пір"їн.

Можна підбігти до жінки і заглянути їй під спідницю

— Під час параду люди стають одноликими, — каже Хорсе. — Зникає поділ на чоловіків і жінок. Іноді жінки спеціально одягають чоловічі брюки, а чоловіки натягують спідниці.

Учасники роблять костюми кілька тижнів. Використовують скло, пластмасу, пір"я, тканину. Багато конструкцій непідйомні, які можуть важити півтонни, монтують на невеликих колісних платформах. Чоловіки і жінки тягнуть такі костюми за собою на колесах. У колоні несуть ляльку донну Карналю. Вона товста і неповоротка, всередині набита ганчірками. Символізує людину, яка любила їсти багато м"яса, пити пиво і вино. Її возять містом, а наприкінці спалюють.

Під час святкової ходи дозволять кепкувати з батьків та жінок.

— Можна підбігти до жінки і заглянути їй під спідницю. Можна наступити на плаття, якщо воно тягнеться по землі. За це ніхто не має права сердитися.

Упродовж фестивалю трапляється найбільша кількість крадіжок за рік.

— Якщо у вас хтось щось поцупив, треба простити, — говорять організатори. — Згублене або вкрадене майно повернеться в десятикратному розмірі. Усі крадіжки списують на карнавального персонажа — горохового блазня. Він одягнений у величезні, зшиті з цілісних мішків штани. Його одяг набитий сіном, пересувається він насилу. Кожен прагне збити його з ніг.

Перериваються лише на сієсту, це короткий пообідній відпочинок.

— На дві години люди лягають поспати. Коли тепло, дрімають на лавочках у парках або просто неба на землі. Хто живе недалеко, ходить спати додому.

Зараз ви читаєте новину «Чоловікам жінки зраджують в масках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі