понеділок, 05 вересня 2022 21:15

Вчені попередили про небезпечний льодовик

Вчені попередили про небезпечний льодовик
Льодовик Туейтс може підняти рівень Світового океану. Фото: eastnews.ua

Льодовик Туейтс в Антарктиді, який називають "льодовиком судного дня", може розтанути найближчими роками.

Його руйнування загрожує підняттям рівня Світового океану, пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Евересті аномально швидко розтанув 2000-річний льодовик

Туейтс здатний підняти рівень океану на кілька метрів. Дослідники виявили, що основа льодовика відійшла від морського дна й рухалася зі швидкістю 2,1 км на рік.

"Це відбулося в середині XX століття", – зазначив провідний автор дослідження та морський геофізик з Університету Південної Флориди Аластер Ґрем.

Дослідження свідчить, що Туейтс може почати швидко рухатися в найближчому майбутньому. Він відступить вище гряди морського дна, яка допомагає стримувати його на місці.

"Сьогодні Туейтс дійсно "тримається нігтями", і ми маємо очікувати великих змін упродовж коротких проміжків часу в майбутньому – навіть від одного року до наступного, коли льодовик відступить за неглибокий хребет у своєму руслі", – каже морський геофізик Роберт Лартер.

У Ґренландії 21 грудня зафіксували аномально високу температуру +8,3°С. Для таких високих широт – це справжня аномалія. Особливо з урахуванням холодного періоду року й того факту, що в Ґренландії панує полярна ніч.

Танення льоду в Ґренландії спричинило підвищення рівня води у світі на 1,2 см. Крижаний щит Ґренландії втратив близько 4700 Гт льоду з початку вимірювань у квітні 2002 року. Цього достатньо, щоб занурити США на 0,5 м під воду.

Особливо швидко лід тане на західному узбережжі Ґренландії. Це свідчить про пришвидшення темпів глобального потепління.

Зараз ви читаєте новину «Вчені попередили про небезпечний льодовик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі