пʼятниця, 17 травня 2024 13:03

Україні слід передати $300 млрд російських активів до початку переговорів з РФ - Рейдмейкер

Україні слід передати $300 млрд російських активів до початку переговорів з РФ - Рейдмейкер
На Заході заморожено $300 млрд активів РФ. Фото: prm.ua

Росія вимагатиме повернення заморожених на Заході активів у сумі $300 млрд у випадку проведення будь-яких переговорів.

Тому ці кошти мають бути передані Україні до їхнього початку, заявив помічник Державного секретаря США у 2005-06 роках Стівен Рейдмейкер під час онлайн-дискусії КБФ, заснованого Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну".

"Війна колись закінчиться, як би там не було, і будуть і переговори. Я не думаю, що війна закінчиться тим, що Росія здасться Україні. Будуть якісь переговори щодо умов закінчення війни. Ми знаємо, що захоче Росія на цих переговорах. Будуть питання кордонів, питання того, чи може Україна приєднатися до НАТО та ЄС і таке інше. Але по суті вони будуть просити дві речі: скасування західних санкцій проти Росії і повернення 300 мільярдів доларів", - вважає Рейдмейкер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мін'юсті назвали суму, яка потрібна Україні для перемоги у війні

За його словами, найкращим варіантом буде, якщо ці кошти до цього моменту вже будуть передані Україні.

"Найкраще буде сказати: пізно, все, цих грошей немає. Якщо ті гроші будуть залишатися ще в наявності, то буде дуже важко протистояти цим вимогам Росії", - наголосив експомічник держсекретаря США.

Рейдмейкер також зазначив, що оскільки російські активи були заморожені для того, щоб Росія припинила війну і повернулася в рамки міжнародного права, найкращим варіантом використання цих коштів буде спрямувати їх на компенсацію завданих збитків, а не будь-які інші потреби.

"Якщо гроші будуть задіяні для інших цілей, буде дуже важко в правовому сенсі обґрунтувати цей крок. Ці гроші мають бути використані суто на тих, хто став жертвами цієї війни, і на відшкодування шкоди, завданої Російською Федерацією впродовж цієї війни", - додав він.

Постійні представники країн-членів Європейського Союзу схвалили передання Україні надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів, що є останнім кроком для введення в дію цього механізму.

Кошти підуть на підтримку відбудови та військової оборони України в умовах російської агресії.

Зараз ви читаєте новину «Україні слід передати $300 млрд російських активів до початку переговорів з РФ - Рейдмейкер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі