середа, 10 квітня 2024 09:26

У Німеччині спалахнув черговий скандал через допомогу Україні

У Німеччині спалахнув черговий скандал через допомогу Україні
У Німеччині понад 30 місцевих депутатів закликали не допомагати Україні. Фото: visitukraine.today

У Німеччині через заклик 30 місцевих депутатів з майже всіх ключових політсил припинити допомогу Україні виник черговий скандал.

До цих депутатів приєднались також правоекстремісти, повідомляє Spiegel.

Зазначається, що відкритого листа з мотивацією "слугувати миру" підписали 32 депутати округу Укермарк у землі Бранденбург. Текст звернення опублікували на офіційному сайті адміністрації округу.

Місцеві депутати закликали канцлера Олафа Шольца і президентку Бундестагу Бербель Бас "взяти на себе відповідальність за мирне врегулювання замість подальшого постачання зброї" Україні. Вони заявляють, що бояться подальшої ескалації війни і наполягають, що Німеччина має робити усе можливе для сприяння завершенню війни дипломатичними методами і "просування мирного співіснування між народами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц їде в Китай: будуть зі Сі Цзіньпіном розмовляти про війну в Україні

Одним реченням у листі висловлюється суворий осуд нападу Росії на Україну, але далі ніде не згадується ані про диктатора Володимира Путіна, ані про необхідність відповідальності росіян за воєнні злочини у Бучі, Маріуполі тощо.

Не підписали листа представники лише однієї партії - "Зелених". Водночас під ним є підписи місцевих депутатів ХДС, СДПН, "Вільних демократів", "Лівих", правопопулістів "АдН" та скандальної праворадикальної "Дім" (Die Heimat, колишня "Національна демократична партія").

Саме присутність у списку останніх викликала багато питань через репутацію цієї партії. Зокрема, на початку року Федеральний конституційний суд підтримав заборону на її держфінансування як правоекстремістської.

Очільник фракції "Лівих" у земельному парламенті Бранденбурга Себастьян Вальтер заявив, що на момент погодження свого підпису він не знав про те, що "АдН" та "Дім" також планують приєднатися.

А очільник фракції ХДС Ян Редманн сказав, що обмежень на те, хто приєднається до листа, не було.

Разом з тим СДПН спробувала дистанціюватися від листа. Лідер фракції у земельному парламенті Даніель Келлер зауважив, що представники партії не мали би ставити підписи під одним листом з "АдН". У місцевій організації наголосили, що не можуть підтримати односторонню заяву, де не називають агресора і не зважають на необхідність забезпечити Україні можливість захищатися.

За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, низка країн, включно з Україною, на рівні радників з безпеки обговорюють, у якій формі зараз може бути досягнута мирна домовленість з країною-агресоркою Росією.

Він наголосив, що мир можливий у будь-який час. Для цього "Путін просто повинен припинити свою варварську кампанію і вивести свої війська".

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині спалахнув черговий скандал через допомогу Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі