середа, 13 березня 2024 20:28

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЄС схвалили €5 млрд військової допомоги Україні на цей рік

У ЄС схвалили €5 млрд військової допомоги Україні на цей рік
У ЄС схвалили виділення €5 млрд на закупівлю зброї для України. Фото: pixabay.com

Посли Європейського Союзу схвалили реформування Європейського фонду миру, що передбачає виділення п'яти мільярдів євро на закупівлю зброї для України у 2024 році.

Про це повідомило бельгійське головування Ради ЄС.

"Європейський Союз як і раніше рішуче надає тривалу підтримку Україні і гарантує, що країна отримає необхідне військове обладнання для захисту", - заявили.

"Послання чітке: ми підтримаємо Україну усіма можливими засобами для її перемоги", - сказав представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніяких червоних ліній. Литва підтримала заяву про західні війська в Україні

Україна подякувала всім державам-членам ЄС.

"Вдячний державам-членам ЄС за те, що вони погодилися з пропозицією глави європейської дипломатії Жозепа Борреля збільшити обсяг Європейського фонду миру на 5 мільярдів євро для додаткової військової підтримки України", - звернувся міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Це ще одна потужна і своєчасна демонстрація європейської єдності та рішучості в досягненні спільної перемоги", - сказав міністр.

Очікується, що остаточне рішення ухвалять на найближчому засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС.

З 2022 року ЄС надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру. Фінансування надають через транші. Крайні місяці ці транші блокувала Угорщина.

У лютому Боррель перебував з дводенним візитом у Києві. Очільник європейської дипломатії опублікував фото, як перебував в укритті під час повітряної тривоги.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС схвалили €5 млрд військової допомоги Україні на цей рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі