середа, 31 січня 2024 04:28

Саудівська Аравія і США поновили переговори про оборонну співпрацю

Саудівська Аравія і США поновили переговори про оборонну співпрацю
Ентоні Блінкен та Мухаммед бін Салман зустрілися в Аль-Улі, Саудівська Аравія, 8 січня. Фото: Getty Images

Саудівська Аравія відновила переговори зі Сполученими Штатами про співпрацю в галузі оборони.

Діалог був призупинений через початок війни між Ізраїлем та ХАМАС у жовтні минулого року. Про це повідомляє Bloomberg.

"Спадкоємний принц Саудівської Аравії зацікавлений у відновленні та зміцненні оборонних зв'язків із Вашингтоном. Демонстрація того, що Саудівська Аравія є безпечним місцем, попри навколишні конфлікти, стає дедалі актуальнішою. Оскільки країна намагається залучити деякі з найбільших світових корпорацій, інвесторів і туристів, що є частиною амбітного плану з трансформації саудівської економіки", - пише Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готуються до довгої війни з хуситами

Одним із першочергових пріоритетів для саудівського керівництва, є переконати президента США Джо Байдена послабити або скасувати заморожування продажу наступальних озброєнь для поповнення запасів ракет, бомб і високоточних боєприпасів. Санкції були запроваджені проти королівства три роки тому.

Вашингтон виконує роль головного постачальника зброї для Саудівської Аравії, а більшість систем озброєнь у королівстві - американського виробництва.

Крім того, Саудівська Аравія та США мають спільний інтерес - протидіяти угрупованню хуситів у Ємені, з яким Мухаммед бін Салман намагається укласти мирну угоду після десятирічного протистояння. Наразі США і союзники завдають авіаударів по позиціях хуситів у відповідь на постійні атаки кораблів у Червоному морі, що негативно впливає на світову торгівлю.

"Саудівська Аравія твердо переконана, що немає життєздатних альтернатив відносинам з Вашингтоном у сфері оборони і безпеки", - сказав виконавчий директор аналітичного центру "Фонд захисту демократій" Марк Дубовіц, який є близьким до ізраїльських, саудівських та американських чиновників, що беруть участь у переговорах про нормалізацію відносин.

Він також зазначив, що з огляду на складнощі, пов'язані з необхідністю формування в Ізраїлі уряду, готового підтримати рішення про дві держави для палестинців, зміцнення американо-саудівських оборонних відносин може бути єдиним можливим кроком у короткостроковій перспективі. За його словами, зараз саудівське послання всім американським офіційним особам звучить так: "Ми потребуємо Америки, а Америка потребує нас".

Bloomberg нагадує, що на початку січня у місті Алула на північному заході Саудівської Аравії відбулися переговори між де-факто правителем, 38-річним спадкоємним принцом Мухаммедом бін Салманом і групою сенаторів США.

На порядку денному було відновлення попередніх переговорів про оборонний пакт, який також вміщував би історичний зв'язок між Саудівською Аравією та Ізраїлем. Головним каменем спотикання у переговорах є те, що Саудівська Аравія відстоює ідею створення незалежної держави для палестинців, чого не хоче прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

Саудівська Аравія "заморозила" переговори про врегулювання відносин з Ізраїлем. Питання відклали допоки не вирішиться ситуація з Газою.

До подій 7 жовтня лідери як Ізраїлю, так і Саудівської Аравії заявляли, що вони неухильно рухаються до угоди, яка могла б змінити Близький Схід.

10 вересня офіційна делегація Ізраїлю у складі дипломатів та урядовців уперше відвідала з візитом Саудівську Аравію.

Зараз ви читаєте новину «Саудівська Аравія і США поновили переговори про оборонну співпрацю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі