четвер, 11 квітня 2024 18:21

На Чернігівщині люди зібрали десятки тисяч гривень для місцевого зоопарку, - спецпроєкт "Близько до "нуля"

Перукарки з Чернігова Катерина Приходько та Софія Шумілова за чотири дні зібрали 83 тисячі гривень. Відкрили збір і здивувалися: на рахунку почали так швидко накопичуватися гроші, що стало зрозуміло: харчі у звіринець доведеться везти двома вантажівками.

Майстрині знали, що зоопарк у місті Мена Чернігівської області після російської окупації потребував допомоги. У перерві під час роботи вирішили зібрати трохи грошей на смаколики для тварин.
"Сиділи на роботі, виникла ідея відкрити банку (рахунок, - ред), щоб назбирати трохи грошей на рибу, бо колись чули, що саме її найбільше потребують мешканці зоопарку. Мріяли: буде тисяч п'ять гривень, ще п'ять докладемо своїх. Відвеземо продукти власними легковиками. Написали в інтернеті пост: хто хоче, може принести варення, горіхи, овочі, фрукти, каші", - розповідає Катерина Приходько.

 

Та лише за першу добу друзі, знайомі, клієнти, небайдужі чернігівці накидали на рахунок 30 тисяч гривень. Перукарки жартували: з такими темпами фуру доведеться замовляти. У вівторок, 2 квітня, на рахунку було вже 72 тисячі гривень. А в четвер — майже 83 тисячі. Люди несли і харчі. З місцевого пенсійного фонду працівники передали зо дві тони, несли школярі, студенти та підприємці. Швидко перукарня перетворилася на склад. Усе довелося сортувати, а клієнтів записувати на інший час. На поміч покликали своїх чоловіків, долучилися друзі. На закупах об'їхали безліч місцевих магазинів та аптек. Серед іншого придбали ще й компресори для акваріумів та спеціальні лампи для обігріву, горіхи, олію, яйця. На одній із місцевих продуктових баз у вихідний працівники вийшли на роботу, щоби відвантажити рибу. Їхали до зоопарку уже двома вантажівками – харчів зібрали вісім тон.
"Рибу люблять ведмеді, крокодил, пелікани. Вибрали салаку. І бюджетна, і всі їдять. Мавпам треба жири, в їх їжу додають рослинну олію" - розповідає Софія Шумілова.


Директорка зоопарку Зінаїда Максименко запевнила, що державного фінансування вистачає, та від такого щедрого подарунка вони не відмовляться.
"Риби йде 20 кілограмів на день, — обдивляється директорка піддон замороженої салаки, - Пеліканам, ведмедям, лисичкам, рисям підкидаємо. А ще ж лелеки. 30 голів птиці, три ведмеді, 10 лисичок… Вистачить нам на місяць. Свіженька. І лампи?! Крокодилу, черепахам треба підігрівати. За всю історію моєї роботи в зоопарку, це вперше до нас приїхала така разова допомога".

Матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України для проекту "Близько до нуля": життя прифронтових громад" в партнерстві з порталом Gazeta.ua та журналом "Країна" за підтримки Free Press Unlimited. В проєкті беруть участь видання з прифронтових та деокупованих територій: "Рідне місто" (Мирноград, Донецька обл.), "Путивльські відомості" (Путивль, Сумська обл.), "Весть" (Чернігів), "Голос Гуляйпілля" (Гуляйпілля, Запорізька обл.), "Зоря" (Золочів, Харківська обл.).

Зараз ви читаєте новину «На Чернігівщині люди зібрали десятки тисяч гривень для місцевого зоопарку, - спецпроєкт "Близько до "нуля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі