пʼятниця, 17 травня 2024 11:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський відреагував на заборону США бити по РФ американською зброєю

Зеленський відреагував на заборону США бити по РФ американською зброєю
Президент Володимир Зеленський вважає, що не можна забороняти Україні застосовувати західну зброю для ударів по РФ. Фото: president.gov.ua

Не можна забороняти Україні застосовувати західну зброю для ударів по Росії.

Це частина захисту, а не напад, заявив президент Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами, передає "Українська правда".

"Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, адже це не про наступ української армії з використанням західної зброї на території РФ. Це захист. Це так само, як превентивні санкції, про які ми всім говорили перед повномаштабним вторгненням. Це те саме. Це попередження. Ці удари будуть завдаватися по "сірій зоні", звідки російська влада повиселяла мирних мешканців. У них на прикордонні цивільних людей майже немає, з їх сторони. Зі зрозумілих причин", - зауважив президент.

США пояснила, чому Україні не можна бити американською зброєю по території РФ

Він також розповів про мету візиту до України державного секретаря США Ентоні Блінкена. За словами Зеленського, Блінкен, по-перше, привіз пакет допомоги, по-друге, пропозиції від США щодо гарантій безпеки.

"Драфт Договору про гарантії безпеки вже є. По-третє, ми обговорили бачення України щодо саміту НАТО. Американці почули наше бачення, прийняли цю інформацію і повернуться зі зворотній зв'язком. Головне питання зараз - системи протиповітряної оборони. На якій стадії знаходиться діалог з тією чи іншою країною, в якої є відповідні системи? Де ми їх бачимо, де партнери їх бачать, коли це може бути і що для цього потрібно зробити", - наголосив президент.

У Пентагоні не змінили позицію стосовно застосування Україною зброї, отриманої в рамках військової допомоги США. Про це заявила під час брифінгу речниця американського оборонного відомства Сабріна Сінгх, у якої запитали, чи змінили США свій підхід до цього питання.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський відреагував на заборону США бити по РФ американською зброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі