вівторок, 02 жовтня 2018 12:04

Громадянство для іноземців-добровольців: Рада зробила перший крок

Громадянство для іноземців-добровольців: Рада зробила перший крок
Законопроект передбачає мораторій на депортацію та екстрадицію іноземних добровольців у Росію. Фото: narodna-pravda.ua

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект, який спрощує надання громадянства іноземцям, які захищали Україну на Донбасі.

Рішення підтримали 252 народних депутати.

Законопроект передбачає мораторій на депортацію та екстрадицію іноземних добровольців до Росії та країн, які не визнають суверенітет України. Визнає законним перебування в Україні іноземців, які захищали її на Донбасі. Громадянство їм пропонують надавати за скороченою процедурою. Для цього потрібно, щоб бойові командири або співробітники МВС підтвердили в суді їхню діяльність на Донбасі.

"Протягом 2014-2015-х близько 500 іноземців прийшли захищати нашу країну, стали учасниками війни проти Росії. Сотні стали інвалідами, десятки загинули. Тільки в "Азові" загинули 4 іноземців-добровольців: 2 росіянина, грузин і швед. Ми маємо обов'язок перед цими людьми... Більшість із них - вихідці з Росії та Білорусі. Повернення до їхніх країн означатиме для них багаторічне ув'язнення та смертью. У них закінчуються паспорти, значить, вони стануть нелегальними мігрантами в Україні", - наголосив перед голосуванням один із авторів законопроекту Андрій Білецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти вимагали під ГПУ звільнення заступника генпрокурора через вислання до РФ добровольця Тумгоєва

12 вересня Україна передала Росії інгуша Тимура Тумгоєва. Ще перебуваючи в СІЗО, Тумгоєв звернувся до міграційної служби з проханням про притулок. Але отримав відмову, яку оскаржував у суді. Харківська правозахисна група у червні 2017-го повідомляла, що Комітет ООН з прав людини вимагає від українського уряду зупинити екстрадицію Тумгоєва на період розгляду його скарги.

Тумгоєв брав участь у бойових діях на Донбасі на стороні України. Його екстрадиція викликала шквал критики на адресу ГПУ. Там спочатку стверджували, що це законна дія. Згодом порушили справу - перевірятимуть обставини екстрадиції та шукатимуть у діях службових осіб ГПУ, СБУ, МВС і ДМСУ "ознаки службової недбалості". У наступній заяві Луценко сказав, що Тумгоєв із високим ступенем вірогідності є учасником терористичної організації ІДІЛ. Більше того, його соратники планували теракти на території України. Про це нібито свідчать документи розвідок США та Ізраїлю, надані українській стороні.

Зараз ви читаєте новину «Громадянство для іноземців-добровольців: Рада зробила перший крок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі