четвер, 04 квітня 2024 12:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Франція заперечила заяви Шойгу про мирні переговори з Україною

Франція заперечила заяви Шойгу про мирні переговори з Україною
Франція жодного разу не демонструвала готовності до діалогу щодо України, переговорів або чогось подібного. Фото: eastnews.ua

Франція заперечує заяву РФ про те, що Париж нібито висловив готовність вести діалог щодо України або обговорювати можливі мирні переговори.

У Росії про це заявили після телефонних переговорів міністра оборони РФ Сергія Шойгу та його французького колеги Себастьяна Лекорню, повідомляє Reuters.

"За два роки після повномасштабного вторгнення в Україну Кремль заявив, що в розмові між Лекорню і Шойгу було відзначено готовність до діалогу щодо України. За словами Шойгу, відправною точкою для дискусій могли б стати переговори 2022 року між Росією та Україною в Туреччині, які закінчилися безрезультатно", - пише видання.

У французькому звіті про зустріч, першу з жовтня 2022 року й ініційовану Парижем, ідеться, що розмова йшла про підвищену терористичну загрозу після теракту в Москві, відповідальність за який узяла на себе ІДІЛ-К, філія "Ісламської держави".

"Це неправда. Ми жодного разу не демонстрували готовності до діалогу щодо України, переговорів або чогось подібного", - заявило джерело у французькому уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен назвав умови для участі Путіна в саміті G20

У російській заяві також ідеться про те, що будь-яка ідея проведення зустрічі у Швейцарії щодо досягнення миру в Україні "безглузда", якщо в ній не братиме участі Росія.

"Київ запропонував провести всесвітній саміт, але заявив, що РФ не буде запрошена", - жаліються росіяни.

Франко-російські відносини погіршилися останніми місяцями, оскільки Париж посилив свою підтримку України. Зокрема це сталося на тлі підписання двосторонньої довгострокової угоди з безпеки та обіцянки надіслати більше крилатих ракет дальнього радіусу дії.

2 квітня 2024 року держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Париж, де США та Франція скоординували свої дії щодо України та низки збройних конфліктів у світі. Того ж дня стало відомо про зустріч спецпредставниці Сполучених Штатів Пенні Пріцкер із президенткою Молдови Маєю Санду, котрі також обговорювали українське питання. Вочевидь, так Європа завершує останні приготування до кардинальних змін на українському фронті. Що це може бути, - розбиралася Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Франція заперечила заяви Шойгу про мирні переговори з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі