субота, 02 березня 2024 00:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна вдосконалила морські дрони Sea Baby

Україна вдосконалила морські дрони Sea Baby
Sea Baby вразили дев'ять російських суден і Кримський міст. Фото: slovoidilo.ua

Україна значно модернізувала морські дрони Sea Baby.

Вони стали швидшими та потужнішими. Про це розповів генерал СБУ Іван Лукашевич, повідомляє Business Insider.

За його словами, з моменту появи перших морських безпілотників у 2022 році вони стали набагато модернізованими та нищівними.

"Ми усвідомили недоліки перших проєктів, але виробник не міг передбачити цих речей, тому що на той час у світі не було експертизи для таких високотехнічних дронів", - розповів Лукашевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримський міст атакував "Морський малюк": оприлюднили нове відео удару

Першою модифікацією безпілотників було збільшення розміру боєголовки. За попередніми даними, наразі дрони можуть доставляти важку вибухівку вагою понад 800 кілограмів.

Наступною помітною модернізацією стало "покращення мореплавності", що забезпечило можливість плавання на хвилях заввишки півтора метра.

Третє вдосконалення полягало в тому, що "Морські малюки" могли долати вдвічі більшу відстань, ніж між Одесою та Севастополем. Зокрема, по прямій лінії через Чорне море відстань між цими двома містами становить приблизно 300 кілометрів. А радіус дії безпілотників тепер становить понад 900 кілометрів, що робить набагато більше російських цілей досяжними.

"Україна також "хотіла зробити їх багаторазовими, щоб вони були і дешевшими, і ефективнішими", - сказав Лукашевич.

Окрім фізичної модернізації своїх безпілотників Sea Baby, СБУ також використовує кілька локацій для виробництва та тестування безпілотників. Постійні передислокації, навіть спецоперації проводяться з різних командних пунктів.

Служба безпеки України використовує морські дрони Sea Baby як багатоцільову платформу і готує з їх допомогою нові сюрпризи ворогу у 2024 році.

Ці морські дрони СБУ вразили вже 11 кораблів Чорноморського флоту Росії, причому частина з них - це безповоротна втрата, а на відновлення інших може знадобитися тривалий термін. Про це Голова СБУ Василь Малюк повідомив під час форуму "Україна. Рік 2024".

Зараз ви читаєте новину «Україна вдосконалила морські дрони Sea Baby». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі