понеділок, 16 жовтня 2023 22:39

Спецтема: Війна Росії проти України

"Не дав машину, у нього вистрелили чотири рази" - показали обличчя росіян, які вбивали і катували цивільних

"Не дав машину, у нього вистрелили чотири рази" - показали обличчя росіян, які вбивали і катували цивільних
Журналісти розповіли про воєнних злочинців. Фото: BIHUS Info

Журналісти ідентифікували російських окупантів, які катували і вбивали цивільних у Харківській області.

Про це розповів проєкт BIHUS Info.

"Більше року тому наші війська звільнили майже всю Харківщину від окупантів. Ми поїхали по звільнених містечках і селах і просто жахнулися від кількості катівень і тих історій, які почули", - сказала у сюжеті журналістка Анна Калюжна.

Одна з жінок розповіла про вбивство в Ізюмі окупантом Ахметом Дудуєвим лікаря з інвалідністю Федора Сдепського. Росіянин вдарив лікаря ногою в обличчя і прикладом, а потім вбив пострілом.

"Загинув за те, що не дав машину. Чотири рази у нього вистрелили", - сказала жінка. Тіло вбитого лікаря окупанти забрали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал з Москви, полковник з Уссурійська, прапорщик з Хабаровська: воєнних злочинців звели в одну базу

Також журналістки розповіли про російську катівню у Балаклії.

"Тут у них була база ФСБ і сюди возили всіх неугодних", - розповів очевидець, який був у підвалі.

"Забрали автомобіль, посадили у підвал. У камері потримали і вивели на допит. Посадили на стільчик, очі були замотані скотчем. Двоє-троє як мінімум почали бити", - згадує чоловік.

Потім чоловіка знову побили. "Почали кричати "Ах ти бандеровец, ах ты фашист" і побили, так що йти не міг", - розповів. Росіяни погрожували: "Це твоя лопата, їдеш собі яму копати".

Іншого чоловіка катували струмом.

У прокуратурі розповіли, що встановили прізвище окупанта, який катував цивільних із застосуванням тортур - співробітник ФСБ Павло Каширський.

"13 травня ввечері приїхав БТР, на ньому купка кацапів, забігла у двір, хату. Поклали на підлогу, одягнули мішок на голову. Забрали телефони, ноутбук, погрузили у БТР і катали по місту хвилин сорок і потім кинули у камеру", - згадує балаклієць Олексій.

Троє окупантів били чоловіка кийками, електрошокером. "Розбили голову, пальця, ребра поламали", - каже Олексій.

Окупантом, який катував, виявився Султан Паштов із ПВК "Редут", йдеться у сюжеті.

У селі Піски-Радьківські російські військовослужбовці катували людей - били палкою, молотком, тримали у ямі без питної води. Двоє зі встановлених злочинців були найманцями "Редут".

Також прокурор назвав російського військового, який обстрілював авто з цивільними в Ізюмському районі - Клім Кєржаєв.

Крім того, правоохоронці встановили, що росіяни здійснювали сексуальні катування і насильство щодо цивільних на Харківщині. Прізвища злочинців встановили, їм повідомлено про підозру, сказав прокурор.

Загалом правоохоронні органи у Харківській області розслідують понад 19,5 тис. кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів росіян.

У грудні шістьом російським генералам, які віддавали накази на захоплення українських міст у Харківській області, повідомили про підозри.

Національна поліція показала відео, як росгвардійці у лютому минулого року розстріляли автомобілі з цивільними в Гостомелі Київської області. В одну з автівок російські окупанти випустили 178 куль.

Зараз ви читаєте новину «"Не дав машину, у нього вистрелили чотири рази" - показали обличчя росіян, які вбивали і катували цивільних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі