четвер, 15 лютого 2024 10:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Інженер Укроборонпрому намагався передати ворогу новітні розробки

Інженер Укроборонпрому намагався передати ворогу новітні розробки
Замовником розвідінформації виявився громадянин Ірану. Фото: СБУ

Служба безпеки запобігла передачі російській та іранській розвідкам технологій України. У Миколаєві на гарячому зловили інженера-конструктора стратегічного підприємства Укроборонпрому.

Зрадник хотів передати спецслужбам РФ та Ірану новітні розробки у сфері військового кораблебудування, повідомила 15 лютого пресслужба СБУ.

"Посадовець приховано копіював та намагався злити іноземним спецслужбам технічну документацію щодо українських секретних розробок. Зловмисник мав передати інформацію одразу двом клієнтам. Перший - росіянин, який працює на одному із машинобудівних заводів РФ та співпрацює зі спецслужбами країни-агресорки", - звітує відомство.

Іншим замовником розвідінформації виявився громадянин Ірану, якого раніше вже було засуджено за шпигунство в Україні. Зараз іноземець перебуває у близькосхідній країні та працює на іранську розвідку під прикриттям посадовця місцевої компанії з виробництва високотехнологічної продукції. Обидва іноземці діяли окремо один від одного, а зв'язок з українським інженером-зрадником підтримували через анонімні чати у месенджері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ "спакувала" одразу п'ять проросійських агітаторів

Іноземні спецслужби сподівались отримати новітні розробки України для налагодження серійного виробництва власних комплектуючих для військових кораблів. Серед основних компаній, що планували використати українські технології, були російські заводи, які будують судна для військового флоту РФ.

Втім контррозвідники СБУ спрацювали на випередження. Вони своєчасно викрили і поетапно задокументували злочинні дії зрадника. Завдяки цьому було зірвано спробу передачі за кордон стратегічно важливих розробок України.

Під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон, який він використовував для копіювання секретних документів та комунікації з іноземними шпигунами.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ще одного інформатора російських спецслужб, який коригував повітряні удари РФ по критичній інфраструктурі Харкова.

Серед основних цілей ворога були стратегічно важливі підприємства, зокрема оборонно-промислового комплексу України.

Зараз ви читаєте новину «Інженер Укроборонпрому намагався передати ворогу новітні розробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі