пʼятниця, 17 травня 2024 13:05

Зарплата правління "Укренерго" у квітні перевищила 8,5 млн грн - звіт

Зарплата правління "Укренерго" у квітні перевищила 8,5 млн грн - звіт
Витрати на утримання правління НЕК "Укренерго" у квітні перевищили 8,5 млн грн. Фото: Pixabay

У розпал енергетичної кризи правління НЕК "Укренерго" продовжує отримувати величезні зарплати.

Про це із посиланням на офіційну звітність "Укренерго" написав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у блозі на Censor.net, передає "Обозреватель".

"На тлі того, що зарплата рядових енергетиків у держкомпанії складає 15-20 тисяч гривень, правління НЕК перетворило себе на найвищу касту, яка отримує мільйони під час повномасштабної війни. Згідно зі звітами правління "Укренерго", в 2023 році його утримання обійшлось державі у 29,2 мільйонів гривень", - написав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишні міністр, дружина судді, прокурор і "регіонали" мають у Дубаї нерухомості на $30 млн - "Схеми"

Політолог звернув увагу, що у поточному році витрати на утримання правління НЕК зросли, а у квітні 2024 року перевищили 8,5 млн грн.

"За 4 місяці 2024 року винагорода правління "Укренерго" становила понад 16,5 мільйонів гривень. До складу правління, крім, власне, Кудрицького, входять ще три члени: Олексій Брехт, Сергій Галаган і Олег Скрипник. За минулий місяць ці діячі розділили на чотирьох 8,534 мільйонів гривень", - зазначив Кулик.

Експерт нагадав, що остання службова перевірка Держаудитслужби виявила у НЕК зловживання на 68 млрд грн, серед яких - завищення ціни закупівлі бронежилетів у 2022 році та постачання без отримання оплати електроенергії компанії "Юнайтед Енедрджі" на 1,4 млрд грн. "Укренерго" намагалося оскаржити результати аудиту в суді, але програло справу.

"Попереджуючи закиди щодо "необ'єктивності, ангажованості" тощо ДАСУ (лінія публічного захисту, якої дотримується пан Кудрицький), зауважу, що ця цифра - 68 мільярдів гривень, була підтверджена у судовому порядку апеляційною інстанцією. "Укренерго" подало на ДАСУ в суд, намагаючись оскаржити аудит, і програло. З 25 висновків аудиту ДАСУ суд визнав правомірними 17. І всі ці 17 - конкретні корупційні кейси. 8 висновків суд не визнав лише через їхній загальний характер та неможливість персоніфікованого виконання", - підкреслив політолог.

Він нагадав, що, попри виділення 50-60 млрд грн на "триступеневий захист" енергетичних об'єктів, у результаті російських атак було знищено 100% "Центренерго", яка входить до структури "Укренерго" і захист якої повинен був забезпечити голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Кулик закликав керівництво Міненерго звернути увагу на ситуацію навколо прозорості та ефективності "Укренерго".

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен вранці 14 травня прибув до Києва. За його словами, мета - підтримати Україну.

Він наголосив, що Україні необхідно здолати корупцію всередині країни, щоб не "стати схожою на Росію".

Серед прикладів він назвав незалежні суди, вільні ЗМІ, антикорупційну інфраструктуру та проведення вільних і чесних виборів.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата правління "Укренерго" у квітні перевищила 8,5 млн грн - звіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі