вівторок, 24 жовтня 2023 20:52

У Польщі відчувається брак кадрів: які вакансії пропонують українцям

У Польщі відчувається брак кадрів: які вакансії пропонують українцям
У Польщі залишається проблема із пошуком працівників на просту фізичну роботу. Фото: sklepy

У Польщі залишається проблема із пошуком працівників на просту фізичну роботу.

За даними центрів зайнятості, у країні були відкриті близько 90 тис. вакансій. Міграційна платформа EWL повідомила, яку роботу пропонують в Польщі українцям.

Які вакансії пропонують українцям

Найбільше пропозицій роботи у Польщі є у сфері логістики. У зв'язку з наближенням різдвяних свят багато вакансій з пакування та сортування товарів.

Також пропонується проста фізична робота на підприємствах електроніки, харчової і переробної промисловості. Мінімальна ставка - 21-23 злотих брутто за годину (182-200 грн). В місяць можна заробити 4-4,5 тис. злотих на руки (34,8-39 тис. грн).

Також повідомляється, що Із жовтня до кінця грудня 2023 року 33% польських компаній планують збільшити зайнятість.

Із початку 2024 року у Польщі планують підвищення мінімальної оплати праці. За умовами трудового договору вона складе 4 242 злотих (36,9 тис. грн брутто) на місяць. Для людей, які працюють із погодинною оплатою праці, мінімальна ставка складатиме 27,7 злотих (240 грн) брутто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати резюме: шість порад

Причини дефіциту робочих рук у Польщі

Брак кадрів пов'язаний із забороною виїзду чоловіків із України та відтоком українських біженців із Польщі на роботу до інший країн ЄС, зокрема, Німеччини, Нідерландів. Із серпня 2022 року із Польщі виїхало 350 тис. людей. Працівники із третіх країн поки не можуть заповнити робочі місця.

У Міністерстві сім'ї і соціальної політики Польщі повідомляли, що у серпні працедавці оголосили про 92,8 тис. вакансій.

"Заповнити робочі місця складно попри те, що з вересня традиційно українці виїжджають за кордон, щоби заробити і повернутися на новорічні свята додому. Високий сезон виробництва розпочався місяць тому, а пропозицій роботи багато і є з чого обирати", - зазначила директорка рекрутації EWL Мар'яна Семенюк.

У вересні з України до Польщі виїхало на 73 тис. українців більше, ніж заїхало в Україну.

Зазначається, що усього кордон в сторону Польщі перетнуло 840,5 тис., а в сторону України - 767,1. У той час, коли у липні в Україну в'їхало на 59 тис. більше, ніж заїхало до Польщі. До прикладу, тоді заїхало у Польщу 1,048 млн а в Україну - 1,064 млн. Про це свідчать дані прикордонної служби Польщі, повідомляє аналітичний центр міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Аналітики пояснюють, що така динаміка має цілий ряд причин.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі відчувається брак кадрів: які вакансії пропонують українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі