пʼятниця, 17 травня 2024 13:32

У Мін'юсті сказали, скільки засуджених готові йти на фронт

У Мін'юсті сказали, скільки засуджених готові йти на фронт
Міністерство юстиції оприлюднило дані щодо засуджених, які готові йти на фронт. Фото: bankruptcy-ua.com

В Україні майже 5 тис. засуджених погодилися із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

У квітні Міністерство юстиції проводило опитування серед ув'язнених. Про це в інтерв'ю "Главкому" розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

"4,5 тис. засуджених відповіли: "Так". При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в'язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров'я. І, повторюся, найголовніший критерій - мотивація", – сказала Висоцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позбавлення волі для ухилянтів не буде - у парламенті зареєстрували законопроєкт

Вона також нагадала, що на початку повномасштабної війни міністерство отримало понад тисячу заяв від засуджених, котрі рвалися воювати.

"Однак ані військові, ані парламент тоді не були готовими давати добро на їх мобілізацію. Під час суспільної дискусії довкола змін до мобілізаційного закону, яка тривала з кінця минулого року, ситуація змінилася", – пояснила Висоцька.

Вона також прокоментувала слова нардепа Олександра Бакумова, який зазначав, що в Україні число в'язнів, які потенційно підпадають під мобілізацію, складає 20 тис. осіб.

Висоцька пояснила, що коли Міністерство юстиції готувало вказану статистику для народних депутатів, одразу відкинули близько 4 тис. засуджених, у яких діагностовано суспільно небезпечні хвороби на кшталт ВІЛ, гепатит, туберкульоз. Проте на заваді може стати не стільки "букет" хвороб, скільки відсутність бажання засудженого йти воювати.

Новий закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня.

Військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 днів повинні оновити свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Зараз ви читаєте новину «У Мін'юсті сказали, скільки засуджених готові йти на фронт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі