пʼятниця, 03 травня 2024 19:45

Макрон боїться "смерті" Європи, а Україна готується до мирних переговорів: про що писали світові ЗМІ

Президент Франції у свіжому інтерв'ю повторив свою думку, що не виключає відправлення військ в Україну, якщо Росія прорве фронт і буде відповідне прохання Києва.

Водночас глава британського МЗС заявив у Києві, що ЗСУ має право бити по РФ британською зброєю.

Україна та Захід готуються до мирних переговорів у Швейцарії, на які Росію не запросили. А США звинуватили РФ у використанні хімічної зброї.

Про що ще цього тижня писали світові ЗМІ, досліджувала Gazeta.ua.

"Макрон не виключає введення військ в Україну", Le Monde, Франція

Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю The Economist 2 травня заявив, що не виключає відправлення військ в Україну, якщо Росія прорве фронт і Київ звернеться з таким запитом.

Він додав, що Європа "в смертельній небезпеці" й може "померти" через загрозу російської агресії.

"Я нічого не виключаю, бо ми стикаємося з тим, хто нічого не виключає", - сказав Макрон.

Його заяви прозвучали на тлі ймовірного нового великого наступу Росії на Україну, про який говорять деякі аналітики.

Автор: Getty Images
  Президент Франції Еммануель Макрон переконаний, що Європа перебуває у смертельній небезпеці
Президент Франції Еммануель Макрон переконаний, що Європа перебуває у смертельній небезпеці

Макрон назвав РФ "силою регіональної дестабілізації" і "загрозою для безпеки Європи".

"У мене є чітка стратегічна мета - Росія не може перемогти в Україні. Якщо переможе, безпеки в Європі не буде. Хто може робити вигляд, що вона на цьому зупиниться? Яка безпека буде для інших сусідів - Молдови, Румунії, Польщі, Литви?", - запитав Макрон

Росія зламала всі рамки і фактично повернулася до логіки тотальної війни

Макрон заявив, що "Росія зламала всі рамки і фактично повернулася до логіки тотальної війни". Він припустив, що військова машина Москви нежиттєздатна в довгостроковій перспективі.

"Виділяти третину бюджету на оборону не є стійким для країни, чий ВВП нижчий, ніж у Франції, Німеччини чи Сполученого Королівства", - сказав він.

Тим часом в Угорщині засудили заяву Макрона.

"Якщо член НАТО введе наземні війська - це буде пряме протистояння між НАТО і Росією, а потім - Третя світова війна", - заявив глава угорського МЗС Петер Сійярто.

Після перших заяв Макрона про можливе розгортання військ більшість європейських союзників Франції заявили, що не посилатимуть своїх солдат.

"Лорд Кемерон: "Україна має право захищатися британською зброєю", The Telegraph, Велика Британія

Україна має право використовувати британську зброю для ударів по Росії, заявив глава МЗС країни, лорд Девід Кемерон. Він відвідав Київ і зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

"Так само, як Росія завдає удару по Україні - Київ може захищатися", - заявив він.

Візит Кемерона відбувся після оголошення Лондона, що виділить щонайменше $3,77 млрд на рік на військову підтримку Києва.

Автор: Getty Images
  Девід Кемерон відвідав Київ, де зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським
Девід Кемерон відвідав Київ, де зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським

Кемерон оголосив, що британські постачання включатимуть високоточні снаряди і припаси для ППО. Також обладнання для 100 мобільних груп ППО, щоб Україна могла збивати російські дрони та ракети.

Україна не може боротися сама. Ми повинні активізуватися, щоб забезпечити Києву те, що потрібно для перемоги

Кемерон зустрівся також із українським колегою Дмитром Кулебою.

"Ця війна є викликом для нашого покоління, і Україна не може боротися сама. Ми повинні активізуватися, щоб забезпечити Києву те, що потрібно для перемоги", - заявив Кемерон.

"Україна готова до справедливого миру, але не до капітуляції", Politico, США

Поки Україна намагається стримати перші кроки нового російського наступу на сході, у деяких дипломатичних колах знову лунають суперечки про потребу почати мирні переговори.

Наступного місяця у Швейцарії планується саміт, щоб намітити шляхи до миру в Україні. Він спровокує серйозніші дискусії, як завершити війну. Західні прихильники України не бачать наразі причин починати переговори з Путіним, який не поважає верховенства права. На цьому етапі РФ не запросили на зустріч.

Китай попередив, що не братиме участі у зустрічі, якщо там не буде Росії.

Не бажаючи здаватися перешкодою для завершення війни шляхом переговорів, Кремль час від часу заграє з ідеєю, що він відкритий до розмови. Але при цьому натякаючи, що саме Україна та її західні прихильники - непохитні.

Для Путіна переговори – ще один вид зброї у війні, спосіб відволікти та виграти час на маневри

Українські чиновники кажуть, що для Путіна переговори – ще один вид зброї у війні, спосіб відволікти та виграти час на маневри. Переговори допомогли Москві врятувати сирійського диктатора Башара аль-Асада від поразки, переконали експрезидента США Барака Обаму зняти палець із спускового гачка і проігнорувати власну "червону лінію" щодо використання Дамаском хімічної зброї.

"Урок, який можна винести Україні - Росія зацікавлена в тривалій війні, і в тому, щоб західні країни втомилися і сказали: "Все, давайте шукати якесь компромісне рішення", - каже радник президента Зеленського Михайло Подоляк.

Якщо Москва не програє, правила будуть іншими. Автократія, насильство - ось які будуть форми зовнішньої політики

Але зараз, за його словами, у війні немає компромісного рішення.

"Ми дійшли до точки, коли більше не можемо сісти і вести переговори. Бо ця війна не за територію України, а за правила, за якими будемо жити і ми, і ви, і Росія. Якщо Москва не програє, правила будуть іншими. Автократія, насильство - ось які будуть форми зовнішньої політики. Якщо програє, зможемо перебудувати глобальну систему політичних і безпекових відносин", - каже Подоляк.

"США звинуватили Росію у застосуванні хімічної зброї в Україні", The Wall Street Journal, США

США звинуватили РФ у використанні хімічної зброї, включаючи отруйний газ, "як метод ведення війни" проти ЗСУ.

Держдеп заявив, що Росія застосувала хлорпікрин - "задушливий агент", який масово використовували під час Першої світової війни, та сльозогінний газ проти ЗСУ. Використання цих газів у військових діях заборонено Конвенцією про заборону хімічної зброї - угодою, яку ратифікували понад 150 країн, включаючи РФ.

"Використання хімічних речовин не поодинокий інцидент, і спричинене бажанням російських військ витіснити ЗСУ з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою", - заявив Держдеп.

Цього року Росія повільно, але впевнено прориває українську оборону на сході, захопивши кілька міст і сіл.

Держдеп заявив, що США введуть санкції проти трьох державних структур, пов'язаних з російськими програмами хімічної та біологічної зброї, і чотирьох компаній, які їх підтримували.

Автор: Getty Images
  РФ все частіше використовує у війні хімічну зброю
РФ все частіше використовує у війні хімічну зброю

Посол Росії в США Анатолій Антонов назвав звинувачення "одіозними та необґрунтованими".

Українська влада повідомила про близько 1400 випадків використання хімічної зброї на полі бою Росією з початку вторгнення, і заявляє, що темпи прискорилися.

Українська майор Анастасія Бобобнікова повідомила, що в березні стало відомо про 371 випадок застосування росіянами хімічної зброї, що в сім разів більше, ніж роком раніше.

За словами бойових медиків і солдатів, використання отруйних речовин часто збігається з періодами інтенсивних боїв, коли росіяни витісняють ЗСУ з добре укріплених позицій.

Наслідки жахливі - солдати відчували печіння шкіри, блювоту

Цієї зими, коли велися бої навколо Авдіївки, але Росія не досягала прогресу, медики на передовій заявляли, що росіяни застосували хлорпікрин, який сильно подразнює ніс, горло та легені.

38-річна медсестра Олена каже, що наслідки жахливі - солдати відчували печіння шкіри, блювоту та інші речі, які унеможливлювали їх участь у боях.

Майор Бобобнікова каже, що хімікати зазвичай містяться в гранатах, які російські війська кидають на українські позиції, щоб витіснити солдатів з укріплених позицій. Українським військам бракує належних засобів захисту від хімічних атак.

Американська бойова медик Ребека Маціоровскі, яка працювала біля Авдіївки, каже, що проти її підрозділу не раз застосовувався газ.

Глави МЗС країн G7 минулого місяця заявили, що "застосування Росією хімічної, біологічної або ядерної зброї призведе до серйозних наслідків".

Зараз ви читаєте новину «Макрон боїться "смерті" Європи, а Україна готується до мирних переговорів: про що писали світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі