неділя, 26 січня 2014 18:23

Казахів присипляє загадкова "епідемія сну"

Казахів присипляє загадкова "епідемія сну"
"Епідемія сну" вразила жителів села Калачі в Акмолинської області Казахстану. Місцевий телеканал КТК повідомляє, що невідома хвороба вже підкосила кілька людей, які не мали контакту один з одним. Скарги у них одні й ті ж: слабкість, нездужання, постійне бажання спати, непритомність, часткова втрата пам'яті і навіть галюцинації. Селяни вимагають терміново відправити всіх постраждалих на обстеження в обласний центр - Кокшетау, та надіслати до них найближчим часом кваліфікованих вірусологів.

Надія Якимова, мешканка села, розповідає: "Мешканці засинають, буває прям повально, буває рідше. В школі учень 9 класу перший впав, знаєте, у нього почалися галюцинації, він ненормальний був. Були ознаки як ніби інсульту, але це далеко не інсульт. Кілька дорослих і дві дитини лежали в реанімації в маревному стані, постійні галюцинації у них були".

Перший випадок прояву сонної хвороби в Калачах стався в березні та квітні 2013 року. Тоді за допомогою звернулися близько десяти осіб у віці від 14 до 70 років. Як повідомляє КТК, спалахи хвороби відбуваються регулярно. Останній випадок був у грудні: тоді в лікарню звернулися 12 осіб. Сьогодні постраждалих тільки 7. Люди розповідають, що хвороба приходить разом з потеплінням. Працівники санітарної служби та лікарі причину енцефалопатії - ураження головного мозку - так і не виявили. Самі жителі пов'язують свою хворобу з покинутими урановими шахтами, які припинили свою роботу тут більше 30 років тому.

"Начальник управління охорони здоров'я послав кілька бригад, які виміряли радіаційний фон у кожному будинку, обстежили селище, все обстежили - радіаційний фон скрізь нижче   допустимого", - говорить Кабдрашит Альмагамбетов, головний лікар Есильской районної лікарні. Він повідомив також, що фахівці досліджували проби води (свердловини і з природного джерела), грунту і повітря, а також взяли аналізи крові у постраждалих на утримання сурогатного алкоголю, солей важких металів та інших токсичних речовини - всі показники були в межах норми.

На сайті Сомнологічного центру Мінздоровсоцрозвитку РФ говориться, що класичним проявом нарколепсії є напади засипання в денний час, яким важко опиратися. Хворі можуть заснути, сидячи в театрі, в транспорті і навіть під час розмови. Іншим важливим симптомом є епізоди раптової втрати м'язового тонусу, особливо в емоційних ситуаціях, що може призводити до падінь. При засипанні або під час пробудження хворі нарколепсією можуть бачити дивні образи, часто загрозливі, - так звані гіпнагогічні і гіпнапомпічні галюцинації. Ці відчуття можуть супроводжуватися не менш неприємним феноменом - падінням тонусу м'язів тіла (хворий в цей час не може поворухнути ні рукою, ні ногою). У 40% людей з нарколепсією відзначаються порушення нічного сну у вигляді частих пробуджень. Але невідомі випадки, коли нарколепсія набувала б характер епідемії.
Зараз ви читаєте новину «Казахів присипляє загадкова "епідемія сну" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі