четвер, 18 червня 2020 15:30

Знайшли срібло, яке нацисти відбирали у євреїв

Польські пошуковці виявили скарб зі срібних столових предметів на теренах давнього замку, що в місті Новий Сонч. Припускають, що до нацистської окупації вони належали місцевій єврейській громаді.

Майже прогнилу скриню дістали з землі після сигналу металошукача. Відкривши її, побачили якісь паперові перепустки та квитанції в поганому стані, але під ними було срібло, передає The First News.

Усього було виявлено 103 предмети, серед яких: посудини, келихи, вази, чашки, ложки, виделки, інші сервірувальні прибори та підсвічники. Їх виготовили десь наприкінці XIX або на початку XX ст у Польщі та Австрії. Зазначається, що усі речі пов'язані з єврейською ритуалістикою.

Автор: Stowarzyszenie Historyczno Eksploracyjne Sądecczyzny
  Пошуковці знайшли скарб срібних столових предметів
Пошуковці знайшли скарб срібних столових предметів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи показали скарби давнього народу, які виявили на Закарпатті

Місцевий археолог Бартломій Урбанський припускає, що скриню заховали під час Другої світової війни. На його думку, скарб пов'язаний з будівлями, які розташовувались у цій частині міста, або ж його викрали і приховали нацисти, які не змогли за ним повернутись.

Відомо, що в часи окупації близько 20 тис. євреїв міста направили в гетто. Його ліквідували 1942 року, а всю єврейську громаду відправили до табору смерті Белжець.

У Бродах Львівської області археологи завершили дослідження на місці давньої єврейської школи. На тому місці почали роботи з реконструкції громадських убиралень. Коли робітники викопали котлован, вони натрапили на давні аркові склепіння з кам'яною кладкою.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли срібло, яке нацисти відбирали у євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі