субота, 18 травня 2024 01:30

Вчені намагаються розгадати загадку зеленого моноліта

Вчені намагаються розгадати загадку зеленого моноліта
У Туреччині знайшли незвичайний камінь. Фото: Wikimedia

У стародавніх руїнах Великого храму в Хаттусі, на території сучасної Туреччини раніше знайшли масивний камінь кубічної форми з нефриту.

Місцеві жителі називають його каменем бажань. Вчені вважають, що за часів Хетської імперії він міг мати релігійне значення, пише IFLScience.

Місто хетів занепало 1200 року до нашої ери.

На відміну від інших знайдених на археологічній ділянці каменів цей моноліт зеленого відтінку відрізняється своєю унікальною збереженістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У тунелі виявили незвичайну писемність

Деякі вчені вважають, що камінь мав релігійне значення. Вони проводять паралелі із сусіднім культовим місцем Алака-Хойюк. Згадки у стародавніх хетських записах вказують на ймовірність того, що Алака-Хойюк був присвячений богині Сонця.

Також камінь міг бути п'єдесталом для статуї чи символічним елементом архітектури храму.

Турецькі археологи повідомили про результати розкопок, що тривають на горі Таккель в Анатолії. Тут протягом багатьох століть знаходилася фортеця, якою користувалися різні народи, що жили в цих місцях. Фортеця має чудову стратегічну позицію на горі в Центральній Анатолії (на території сучасної Туреччини). Її послідовно використовували спершу хетти, які побудували укріплення в II-I тис. до н.е.

Зараз ви читаєте новину «Вчені намагаються розгадати загадку зеленого моноліта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі