понеділок, 13 лютого 2012 16:38

Бюджетники щомісяця недоотримуватимуть 1500 гривень - експерт

Бюджетники щомісяця недоотримуватимуть 1500 гривень - експерт

Уряду вигідно, щоб люди працювали задешево, тому працівникам бюджетної сфери не варто очікувати реального підвищення доходів.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

"Підвищення зарплат у 2012 році для працівників бюджетної сфери відбудеться. Середній розмір підвищення – в районі 10-12%. Ці цифри закладені в бюджет. Але таке підвищення заробітних плат нижче, ніж реальне збільшення цін на товари та послуги, які щороку проводяться в Україні. Темпи зростання зарплат бюджетників не відповідають реаліям життя. По друге, показники збільшення такої базової категорії, як мінімальна зарплата, занижені з самого початку. Згідно розрахунків самого Міністерства соцполітики, у липні 2011-го фактичний прожитковий мінімум, а, отже, фактична мінімальна зарплата, становила 1180 гривень. З 1-го грудня мінімальна зарплата встановлена трохи більше ніж тисяча гривень, з грудня 2012 вона буде встановлена на рівні 1034 гривні. Тобто, на ту заробітну плату, яку уряд пропонує встановити з 1-го грудня 2012-го, не можна було прожити ще в липні 2011-го", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збиток Київського метрополітену сягнув 320 мільйонів

Оклад першого тарифного розряду і досі встановлений на рівні меншому, ніж мінімальна зарплата, зазначив Розенко.

"Для кожного бюджетника це означає, що він недоотримає щонайменше від 300 до 1500 гривень щомісяця", - пояснив він.

Уряд продовжує так звану політику "дешевої робочої сили" в Україні, зазначив експерт.

"До керівництва держави і до керівництва уряду входять найбільші роботодавці України. Люди, яким фактично належить 90% української промисловості. Для них така політика "дешевої робочої сили", яку проводить уряд, дуже вигідна. Адже вони не спрямовують свої прибутки на підвищення зарплати, і не хочуть того, щоб зарплати хоча б потрохи досягали європейського рівня. Їм набагато вигідніше використовувати цей прибуток для своїх власних потреб. Тому іде такий розрив між тим, що говориться з телевізора, і тим, що люди отримують реально. Тому говорити, що реальні доходи громадян в цьому році збільшаться, ніяк не можна", - підсумував Павло Розенко.

Зараз ви читаєте новину «Бюджетники щомісяця недоотримуватимуть 1500 гривень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі