пʼятниця, 12 березня 2021 17:00
Сергій Чирков
Сергій Чирков
Письменник

Клопоти навколо собачого лайна

Її рука була жовта й прозора. Дотики напружували, проте я навчився не здригатися. Баба Настя всю зиму гладила мені чуба і примовляла:

– От потеплішає, протопчуть стежки, і я повернуся додому! – і тицяла цукерку або вогке печиво, що відгонило лікарнею.

Попри холод, якого в її тілі ставало дедалі більше, вона вірила в цілющу силу весни. Що та вирве її з обіймів хвороби, а стежка виведе куди слід.

Усі ми чекаємо на оновлення. І дарма відмовилися від календаря пращурів – людське єство, сутність наша відлік ведуть не зі снігів та морозів, а з тепла і протоптаних доріжок до звичних і нових справ. А зима – пора ілюзій, з неї починати не можна.

Нинішні високі й щедрі сніги були особливо оманливі, створювали настрій чистоти й безтурботності. Надворі грузько і слизько – зате он які краєвиди. І ми брали лижі й санчата або дітей та онуків із лижами й санчатами – і гайда насолоджуватися життям.

Весна оголила правду. Замість білого краєвиду постали великі й малі – з-під пінчерів і бульдогів – купи лайна, що назбиралися за зиму. Баба Настя уклякла б, не знаючи, куди ступити і як їй очікувану стежку топтати.

Я бачив розгублені, невдоволені, гнівні обличчя киян. Вони на чім світ кляли собак і собачників. Проте швидко перейшли на політику: а хіба у країні не те саме? І давай перелічувати не менш живописні купи. Оце – новий тариф на гарячу воду, а ось – на холодну. Приємно? Навряд. Тарифи на тепло – купа, яку не кожен і переступить. За обігрів треба віддавати всю пенсію, й гривні не лишаючи на їжу, ліки та інші потреби. Оце – 1,68 гривні за кіловат електроенергії, за цю купу уряд ще й подяки чекає. Мовляв, якби не запровадили, тариф зріс би вдвічі-втричі. А оце – весняні ціни на цукор і гречку, за якими вони й розмітаються, а ті, що будуть на них завтра, не кожна галявина вмістить. Як і нові тарифи на комунальні послуги й електрику, котрі насправді лише збираються зростати.

Собачі "підсніжники", казали люди, мер зрештою прибере. Щодо куп, спродукованих управлінським організмом, – жодної надії. Їх ні переступити, ні обійти. Уряд не має планів виправляти ситуацію. Як і вміння.

Українська біда в тім, що похід у владу починається не з внутрішнього болю, не з вивчення стану речей, не з програми дій. Претенденти починають із пошуку виборчої технології, формування віртуальної ідеї, що допоможе обдурити електорат і перемогти на виборах. Заради чого? Заради особистої втіхи, купання в морі владних привілеїв. До керма приходять без державницьких умінь, без усвідомлення історичного права. Не може таким керманичам боліти бодай щось. От і поводяться, наче невиховані пси на прогулянці.

Нашого д'Артаньяна після кількох випадів владної шпаги у бік реальних підривників державності ледве не в перші патріоти записали. Суспільство скучило за чимось адекватним. Хоча, якщо подумати, очищення українського простору має бути таким же буденним, як весняне прибирання вулиць. І не сезонною справою, а послідовною, системною: відстеження, виявлення, видалення. Цього вимагають і статут держави, і статути охоронних силових структур. І замикатися прибирання має на суди, а не на політичні структури, що полюбляють шоу.

Ми не такі хворі, як колись баба Настя. І хочеться, аби Україна таки протоптала весняну доріжку, повернулася додому і зажила щасливо. І щоби кожен із нас це міг. Важко жити без весняних стежок, без надії.

Зараз ви читаєте новину «Клопоти навколо собачого лайна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі