понеділок, 30 липня 2012 00:30

На оновлення теплотраси потрібно 30 років

У Черкасах почали міняти труби тепломережі. Цього року планують замінити 10 км. Під час роботи комунальники побачили, що на теплотрасі стоять кіоски. Про це та підготовку до зими розповідає директор комунального підприємства "Черкаситеплокомуненерго" 35-річний Павло Карась.

— У Південно-Західному районі на трубах стоять 18 кіосків. Аналогічна ситуація на ринках: Криваліївському, Сєдова і біля вокзалу. Наше підприємство жодних дозволів на встановлення не надавало. Адже там прокладена магістраль діаметром 600 міліметрів із великим тиском і з температурою 115 градусів. Можна лише уявити, що може статися в разі пориву. П'ять кіосків власники демонтували самі, але після закінчення робіт сподіваються їх поставити на місце. Ми їм такого не дозволимо. Є таке поняття, як охорона зони мереж. За правилами, встановлювати чи будувати можна не ближче 5 метрів по обидва боки теплотраси.

Якщо за рік замінюватимете 10 кілометрів труб, за який термін місто буде з оновленою теплотрасою?

— За 30. Але ж з кожним роком ми матимемо меншу кількість поривів. Раніше труби ремонтували шматками. Де були пориви, просто латали дірку. Цього року по-іншому. Наприклад, є порив труби діаметром 300 міліметрів, ми міняємо від камери до камери, встановлюємо 100 метрів попередньо ізольованих труб. Їх зварюють, запінюють і затискають розігрітою муфтою.

У якому стані черкаські котельні?

— Їх повністю модернізуємо. Завершуємо роботи в мікрорайоні Луначарка та на вулиці Невського. Також повністю буде оновлена на Сумгаїтській. Фактично побудуємо нові котельні, з установкою котлів, насосів, автоматики, хімічної очистки води. Роботу по магістралях не припинятимуть і взимку, є такі ділянки, які дозволяють це робити. Також змонтували пересувну котельню. Така в області єдина. Вона здатна обігріти цілий мікрорайон. Її можна буде використовувати і в аварійних ситуаціях.

Зараз ви читаєте новину «На оновлення теплотраси потрібно 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі