Є у нас щось, що працює краще, ніж у поляків

Очікування у черзі до польського КПП – це багатогодинне пекло

Після повернення з Польщі можу сказати, що є щось, що працює у нас краще, ніж у поляків. Це прикордонники.

Польський кордон перетинали у Ягодині на авто. Український КПП пройшли хвилин за 20. Польський – за 7 годин. Так, це не помилка. Причому пояснити цей апокаліпсис якимись об'єктивними причинами неможливо.

Український КПП пройшли хвилин за 20. Польський – за 7 годин

Оглядають авто на українських та польських КПП приблизно однаково. Тобто за фактом, майже взагалі не оглядають. Якихось особливих маніпуляцій поляки не роблять. Проте очікування у черзі до польського КПП - це багатогодинне пекло. Ланцюжок з машин розтягується на 2 кілометри та рухається дуже повільно. Ми провели на кордоні всю ніч і зустріли світанок. Але треба визнати, що при цьому сумувати не довелося.

Велика частина машин у черзі - це різні комерсанти, які ганяють в Україну вживані автівки, везуть якусь техніку, їжу, речі. Для них час - це гроші. Треба встигнути на ринок, скинути товар та поїхати у нову ходку. Тому вони постійно вигадують різні хитрощі, щоб проїхати без черги. Крім того, як я зрозумів з побаченого, існує цілий бізнес з продажу місць у черзі до КПП. Вздовж ланцюга автівок постійно ходять різні люди, здебільшого жінки, які вигадують зворушливі історії, просять їх пропустити вперед. Якщо це вдається - сідають в авто до того з ким домовилися, проводять автівку у чергу, та біжать шукати наступного лоха.

Існує цілий бізнес з продажу місць у черзі до польського КПП

Є й інша схема. 3-4 авто стають у чергу одне за одним. А коли наближаються до КПП починають продавати місця. Покупець місця рухається вздовж черги по зустрічній смузі, і у вирішальний момент продавці утворюють між собою розрив, у який навмисно запускають його авто. Коштує така послуга 200 чи 300 гривень.

Перед нами таким чином всунулися десь з десяток авто. Десь у 3 ранку в черзі почався бунт. Кілька водіїв стали блокувати авто, що намагалися рухатися по зустрічній смузі та влізати у голову черги. Чувака, який всунувся без черги, примусили розвернутися та поїхати. Погрожували пробити колеса. Коротше, виявили дива самоорганізації. У цих локальних сутичках ранок настав непомітно.

Не знаю, чи тільки на Ягодині таке, чи на інших КПП також. Люди у черзі казали, раніше працювало більш-менш, а віднедавна – повний капець. Наголошую, що все це відбувається з польського боку кордону. З нашої сторони – все оперативно та цивілізовано.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі